Μνημείο για τους Τσάμηδες στην Ελλάδα θέλει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Μνημείο για τους Τσάμηδες στην Ελλάδα θέλει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα

Μνημείο για τους Τσάμηδες στην Ελλάδα θέλει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αληθινή Ιστορία» της τηλεόρασης VIZION PLUS, ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το… Τσάμικο ως ένα από τα πλέον «προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «είμαστε στη διαδικασία συζήτησης και ότι πρόκειται για κινήσεις σκακιού», εννοώντας τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ράμα απάντησε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι δεν υφίσταται «τσάμικο ζήτημα» και πως «δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δυο πλευρών». Επιχειρώντας να διαψεύσει την ελληνική πλευρά, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει τεθεί το επίμαχο θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι κινήσεις είναι προσεκτικές ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά άλλα θέματα που οι δύο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν σε συμφωνία.

«Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος. Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι» δήλωσε ο Ράμα. «Το γεγονός ότι τελειώνουμε με τη συζήτηση για όλα αυτά τα τρία πράγματα που ήταν αδιανόητα, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησής μας, εργαζόμαστε για αυτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Επιμένουμε στο δικαίωμα της ανάμνησης αλλά σε κινήσεις σκακιού. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τα άλλα (θέματα). Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, αυτά που μας ανήκουν» δήλωσε, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά προκλητικά το «δίκαιο αίτημα» των Τσάμηδων για την τοποθέτηση ενός μνημείου στην Ήπειρο ως … «ανάμνηση».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα Τίρανα θα επιμείνουν προς την κατεύθυνση αυτή, απορρίπτοντας αλυτρωτικές και εδαφικές αξιώσεις κατά της Ελλάδας.

 «Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα Τσάμηδες. Δεν έχουμε τέτοια αξίωση. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται» επεσήμανε ο Ράμα, παραβλέποντας ότι οι Τσάμηδες συμπατριώτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα το 1944, αναζητώντας προστασία στην Αλβανία, ώστε να μη λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για την  εγκληματική και αντεθνική δράση τους στη διάρκεια της κατοχής.

Πηγή: reader.gr/πληροφορίες από www.echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet