Ξαφνικός «πάγος» στη συμφωνία με την πΓΔΜ
Πολιτική

Ξαφνικός «πάγος» στη συμφωνία με την πΓΔΜ

Αίτημα της πλευράς των Σκοπίων να γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ή και τεχνικών κλιμακίων, κάτι που δεν αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά, φαίνεται πως είναι η αιτία της εμπλοκής που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018.

Γνώστης της διαπραγμάτευσης δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ότι δεν ξανανοίγει διαπραγμάτευση έξι μηνών και ότι «άνοιγμα σημαίνει όλα από την αρχή».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας με την πΓΔΜ εντός των επόμενων ημερών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πλευρά της πΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Ως εκ τούτου, προσέθεταν, πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ, σχετικά με όσα διέρρευσαν νωρίτερα από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ibna, κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ επαναλάμβαναν ότι για την επίλυση του ονοματολογικού απαιτείται «υπεύθυνη πολιτική στάση» από όλους τους εμπλεκόμενους και στις δύο χώρες.

«Δεν πρέπει να προβαίνουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των εμπλεκομένων και στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης» σχολίασαν κύκλοι της πΓΔΜ.

Πάντως το διεθνές ενδιαφέρον παραμένει έντονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, Πέμπτη 31 Μαΐου 218, υπήρξε συνάντηση  του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον ενημέρωσε για τις πτυχές του σχεδίου και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση.

Αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ίδιο βράδυ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οπoία στηρίζει τις προσπάθειες των δύο πλευρών.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet