“Πράσινο” στην εξουσιοδότηση από τις επιτροπές της Βουλής
Πολιτική

“Πράσινο” στην εξουσιοδότηση από τις επιτροπές της Βουλής

Μετά τις 20:00 το βράδυ ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών της Βουλής για την παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί για την επίτευξη συμφωνίας βάσει της ελληνικής πρότασης.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Πρόκειται για μία κίνηση που έχει στόχο να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια πριν από συνεδρίαση του Eurogroup».

Στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η διεξαγωγή της συζήτησης με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Υπέρ του τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ (αν και με διαφορετικό σκεπτικό), ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε να εξουσιοδοτηθεί από τη Βουλή η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και πως δεν υπήρξε, ούτε επιβλήθηκε ανάλογο αίτημα από τους Θεσμούς.

Το θέμα αυτό είχαν θέσει νωρίτερα ο εισηγητής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμφώνησαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καλώντας όμως ταυτόχρονα την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποιανού πρωτοβουλία ήταν.

«Μας ζητάτε να δώσουμε εξουσιοδότηση που δεν προβλέπεται από πουθενά, που θα παραβιάσει όλα τα πλαίσια και όρια του κανονισμού της Βουλής, με κείμενα που βρίθουν ασαφειών. Ποιος μας ζήτησε να δώσουμε εξουσιοδότηση την οποία έχει από το Σύνταγμα η κυβέρνηση;» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο εισηγητής από το Ποτάμι Κωνσταντίνος Μπαργιώτας επεσήμανε ότι οι κορυφαίες ιστορικές και δύσκολες στιγμές της χώρας πρέπει να υπερβαίνουν τις επιφυλάξεις και τα εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία. Εμείς δεν συμφωνούμε με διαδικασία ΄φας τρακ΄. Δεν καταγγέλλουμε απλώς το νέο μνημόνιο αλλά καλούμε τον εργαζόμενο σε οργάνωση της πάλης του. Η εξουσιοδότηση από τα άλλα κόμματα έχει δοθεί, τα υπόλοιπα είναι απλά πολιτικά τερτίπια», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Η κυβέρνηση έχει και τη δεδηλωμένη και την ερμηνεία του δημοψηφίσματος και την εντολή των πολιτικών αρχηγών για συμφωνία και τίποτα άλλο. Το περιεχόμενο της συζήτησης είναι μόνο η δέσμευση για συμφωνία», ανέφερε ο ειδικός αγορητής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι εγείρονται σοβαρά προβλήματα συνεννόησης επί των θεσμών και της Δημοκρατίας και κάλεσε την κυβέρνηση, αφού όπως είπε θέλει τη συναίνεση από την αντιπολίτευση, να αλλάξει από την έκθεση του νομοσχεδίου ανιστόρητες αναφορές.

«Εγκρίνουμε το κατεπείγον», ήταν η δήλωση του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμένου.

«Ζητάμε μια και μόνη ρητή αλλαγή στο κείμενο, τη ρητή δέσμευση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα γυρίσει μετά την Κυριακή, χωρίς να φέρει συμφωνία, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ. Αυτή είναι η ρητή εντολή της αντιπολίτευσης» διεμήνυσε ο εισηγητής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε πάντως από την κυβέρνηση να ομολογήσει ότι απέτυχε να φέρει το αποτέλεσμα που υποσχέθηκε και τους χρόνους και στον τρόπο και στα μέτρα και πρόσθεσε, πως εκείνος περίμενε πραγματικά αυτή η διαδικασία να είναι λυτρωτική και να είναι μια διαδικασία ωρίμανσης, που να σημαίνει το τέλος του διχασμού, «που με φανατισμό καλλιέργησε και στήριξε η κυβέρνηση», ότι κλείνει ο κύκλος μνημόνιο – αντιμνημόνιο, ευρώ ή δραχμή, του ανεύθυνου λαϊκισμού και των δραματικών επικλήσεων στο Σύνταγμα και τον κανονισμό που σήμερα καταπατώνται.

«Για το Ποτάμι η απάντηση είναι εύκολη. Ψηφίζει ΄Ναι΄ καθαρά και ξάστερα και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «αυτό δε σημαίνει πως συντασσόμαστε χωρίς όρους, δεν σημαίνει πως προσχωρούμε σε πολιτικές και νοοτροπίες που ήδη έχουμε καταγγείλει πολλαπλώς».

«Έχουμε επιφυλάξεις και φόβους, όπως έχουν όλοι οι Έλληνες. Έχουμε αμφιβολίες και για τις προθέσεις και για τις δυνατότητες. Έχουμε σοβαρότατες ενστάσεις σε επιμέρους μέτρα και ρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση δύσκολα θα συγχρονισθεί με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, απλώς και μόνο γιατί δεν το αντιλαμβάνεται. Ούτε συγχωροχάρτι δίνουμε, ούτε κολυμβήθρα του Σιλωάμ αποτελεί από μόνη της η οποιαδήποτε συμφωνία. Υπάρχουν λάθη, υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν και θα αποδοθούν. Όλα αυτά θα συζητηθούν, όταν έρθει η στιγμή» επισήμανε ο κ. Μπαργιώτας.

Το «όχι» του ΚΚΕ στην εξουσιοδότηση που ζητεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από τη Βουλή για την τελική συμφωνία, ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι σήμερα «οι μάσκες έπεσαν: Συζητάμε το μνημόνιο που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα, το μνημόνιο της ΄πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης΄».

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την έγκρισή του ζητώντας την αποσαφήνιση της εξουσιοδότησης που ζητεί η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ι. Κουτσούκος κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, επισημαίνοντας ότι δεν το πράττει αυτό γιατί συμφωνεί με τα μέτρα που έρχονται αλλά γιατί πρέπει να ανακτηθεί το κύρος της χώρας μας στην Ευρώπη και εντός της Ευρωζώνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δυστυχώς η χώρα μας έφτασε να βρίσκεται μπροστά στα διλήμματα «πόνος ή θάνατος», προσθέτοντας ότι είναι επαχθείς όροι της συμφωνίας, αλλά δεν είναι δυνατόν να είμαστε απόβλητοι της Ευρώπης, πρέπει να βρίσκεται η χώρα μας στο πλαίσιο της ασφάλειάς της, ώστε εντός να λύσει και τα προβλήματα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet