Σκοπιανό: Χωρίς συναίνεση, αλλά με ελπίδες για λύση προχωράει ο Τσίπρας
Πολιτική

Σκοπιανό: Χωρίς συναίνεση, αλλά με ελπίδες για λύση προχωράει ο Τσίπρας

Ρεαλιστικά, η εξεύρεση συναίνεσης δεν ήταν το ζητούμενο στις σαββατιάτικες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού έβγαλε την… υποχρέωση της ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, εξακολουθεί να μιλά για «αμοιβαία αποδεκτή λύση», στρέφοντας τα πυρά του κατά της Ν.Δ., ενώ ταυτόχρονα πιέζει την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Συγκεκριμένα, βάζει το δίλημμα εάν η Κεντροαριστερά θα συνταχθεί με τη συντήρηση -δηλαδή με τη Ν.Δ.- ή εάν θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός προοδευτικού ρεύματος, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του και το ενδεχόμενο εναλλακτικών λύσεων για τη διακυβέρνηση, εάν τα πράγματα με τους ΑΝ.ΕΛ. φτάσουν στο μη περαιτέρω.

Για τη Ν.Δ., το Μαξίμου εξακολουθεί να προσδοκά στη δημιουργία ρηγμάτων στα δεξιά της, καθώς εκτιμά ότι η συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της στα συλλαλητήρια υποχρέωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει στάση και να υποκύψει σε ακροδεξιές λογικές, ενώ ανοιχτό υπάρχει και το ενδεχόμενο δημιουργίας υπερ-δεξιού κόμματος. Προς τούτο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός δήλωσε από τη μία πλευρά ότι «με τους περισσότερους είχαμε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση», αλλά αντιθέτως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολίασε ότι η στάση του «είναι δείγμα αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση».

Το Μαξίμου διαψεύδει, εξάλλου, κατηγορηματικά τις αναφορές του Βασίλη Λεβέντη ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λόγω του Σκοπιανού.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναμένει τη στάση της ΠΓΔΜ, καθώς από αυτήν εξαρτάται η τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, με το ενδεχόμενο αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, προς εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Βέβαια, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές -όπως του Νίκου Φίλη– ότι η αλλαγή του Συντάγματος δεν συνιστά πρόβλημα, καθώς υπερισχύουν οι διεθνείς συνθήκες και συγκεκριμένα οι όροι της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 που ρυθμίζουν το ζήτημα (σ.σ.: άποψη που δημοσίως εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος).

Εξαιρετικής σημασίας είναι και το ενδεχόμενο κατακερματισμού της λύσης, το οποίο δεν θέλει η ελληνική πλευρά και αυτό είναι το μοναδικό ζήτημα με το οποίο συντάσσεται και η αντιπολίτευση, αλλά πληροφορίες θέλουν τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να ασκεί πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Αθήνα, δηλαδή, στην οποία θα βρεθεί αύριο ο Νίμιτς και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια, επιδιώκει η συμφωνία να είναι πακέτο για το ονοματολογικό, τον αλυτρωτισμό και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Τέλος, στους γρίφους που έχει να λύσει ο Τσίπρας είναι και η στάση των ΑΝ.ΕΛ. και του Πάνου Καμμένου, καθώς, όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, «δεν γνωρίζει ούτε ο Τσίπρας τι θα κάνει ο Καμμένος». Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα των ΑΝ.ΕΛ., ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξουν θέση ως προς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» -ενδεχόμενο στο οποίο δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι. Όμως, θα γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ενδοκυβερνητικά, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη ένταση και «καρφιά» εκατέρωθεν από βουλευτές και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Ένα από τα ενδεχόμενα που ακούγονται τις τελευταίες μέρες είναι η αποχή των ΑΝ.ΕΛ. από την ψηφοφορία, εφόσον η συμφωνία φτάσει τελικώς στη Βουλή. Ενδεχόμενο που θα διευκολύνει εν τέλει την κυβέρνηση, διότι τότε θα χρειάζονται λιγότερες από 151 ψήφοι για να περάσει η συμφωνία.

Προς τούτο, άλλωστε, το Μαξίμου εξακολουθεί να λοξοκοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων και «σκόρπιων» βουλευτών, επιδιώκοντας να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία και να αισθάνεται πιο άνετα σε περίπτωση που οι εξελίξεις με τους ΑΝ.ΕΛ. πάρουν αρνητική τροπή. Δεν θεωρείται τυχαίο π.χ. ότι ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης, δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη διαπραγμάτευση του Νίκου Κοτζιά για το Σκοπιανό.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet