“Συναγερμός” στην Αθήνα – Εντός 48 ωρών η ψήφιση των προαπαιτούμενων
Πολιτική

“Συναγερμός” στην Αθήνα – Εντός 48 ωρών η ψήφιση των προαπαιτούμενων

Να νομοθετήσει εντός των επομένων 48ωρών τις αλλαγές στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό, αλλά και μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις, έως ένδειξη καλής θέλησης και ως πρόθεση ενίσχυσης της αξιοπιστίας, δεσμεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση έναντι της ευρωζώνης.

Ήδη από χθες το μεσημέρι έχει κτυπήσει «κόκκινος» συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη να συντονίζει από τις Βρυξέλλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η σύνταξη των σχετικών διατάξεων για τα προαπαιτούμενα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετήσει χωρίς καθυστέρηση μέχρι τις 15 Ιουλίου ένα πρώτο σύνολο μέτρων που θα περιλαμβάνει τις αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, τις αλλαγές στον φόρο εισοδήματος που σχετίζονται με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τον φόρο πολυτελείας και την εταιρική φορολογία, αλλά και τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος με την αύξηση των εισφορών, τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ακόμη, θα νομοθετήσει την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ, τις αλλαγές στην διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης και την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD).

Η υιοθέτηση της BRRD, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση των κεφαλαίων για την στήριξη των τραπεζών, απομακρύνει μια και καλή τα σενάρια για κούρεμα καταθέσεων.

Η εν λόγω οδηγία προβλέπει ότι προκειμένου να χορηγηθεί κρατική στήριξη σε μια τράπεζα προηγείται το «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων και αυτό σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Εν συνεχεία παρέχεται η κρατική στήριξη. Έτσι, διασφαλίζονται καθολικά οι καταθέτες ανεξαρτήτως εάν διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ή χαμηλότερα του ποσού αυτού.

Πηγή: in.gr/Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet