Τα… αγκάθια που προβληματίζουν την κυβέρνηση
Πολιτική

Τα… αγκάθια που προβληματίζουν την κυβέρνηση

Μπορεί από την περασμένη εβδομάδα η Βουλή να έχει μπει σε πιο καλοκαιρινούς και ράθυμους ρυθμούς, αλλά λίγο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο περισσότερο η ένταση που ανέκυψε στις ελληνορωσικές σχέσεις, με αποκορύφωμα τη ματαίωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγο τα οικονομικά, λίγο τα ελληνοτουρκικά, λίγο τα της ΠΓΔΜ δείχνουν ότι πολλά είναι αυτά που τελικά ταλανίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αν θα στηθούν και πότε κάλπες κανένας, πλην του ιδίου, δεν μπορεί να το γνωρίζει με ακρίβεια, όπως και το πότε και αν και πόσο ευρύς θα είναι ένας πιθανός ανασχηματισμός.

Το σίγουρο ότι οι εξελίξεις σε θέματα αιχμής είναι αυτές που θα καθορίσουν το επόμενο πρωθυπουργικό χρονοδιάγραμμα.

Αποφεύγοντας το παιχνίδι για τις ημερομηνίες περί εκλογών, αλλά και την ονοματολογική παραφιλολογία για έναν ανασχηματισμό, σίγουρα αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα διευθετηθούν, ουσιαστικά και καίρια, θέματα που εκκρεμούν ή έχουν ανακύψει αίφνης.

Χωρίς να είναι απαραίτητα αυτή η σειρά σπουδαιότητας των ζητημάτων που απασχολούν την κυβέρνηση, θα λέγαμε ότι το βλέμμα τους είναι στραμμένο:

Στη συμφωνία των Πρεσπών και το αν και πότε θα έρθει για κύρωση στη Βουλή, καθώς εκεί θα ενεργοποιηθούν οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, με τους ΑΝ.ΕΛ. να την καταψηφίζουν.

Οι εναπομείναντες επτά ΑΝ.ΕΛ. δείχνουν ότι μπορεί να είναι ένας σοβαρός αστάθμητος παράγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά. κατά πως φαίνεται. ο ίδιος βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τον επικεφαλής τους. εφόσον η στάση τους σε «φλέγοντα» θέματα μπορεί να απειλήσει την… ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών.

Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα μόνιμο πλέον θέμα, καθώς είναι ο επόμενος αστάθμητος παράγοντας που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το πώς θα εξελιχθεί, με δεδομένη και την παρατεταμένη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη φυλακή της Αδριανούπολης από την 1η Μαρτίου.

Και η συνταγματική αναθεώρηση, σε συνδυασμό με το πώς θα προσεγγίσουν την Κεντροαριστερά, βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του κυβερνητικού σχηματισμού.

Ένα άλλο θέμα αιχμής είναι η αναστολή της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους και αν αυτό θα επιτευχθεί τελικά προς όφελος χιλιάδων συνταξιούχων, την ώρα μάλιστα που η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών δηλώνουν την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα ευοδωθεί.

Όσοι πάντως αναμένουν ο Αλέξης Τσίπρας από του… άμβωνος της ΔΕΘ να προβεί σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις, ας μην εκπλαγούν αν αυτό το αφήσει γι’ αργότερα και από τη συμπρωτεύουσα εξαγγείλει -προσεκτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες- κυρίως μέτρα υπέρ των κατώτερων στρωμάτων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet