Την Αικ. Σακελλαροπούλου πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυρ. Μητσοτάκης
Πολιτική

Την Αικ. Σακελλαροπούλου πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας πρότεινε για νέα –και πρώτη- Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε έκτακτο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός φρόντισε να τονίσει ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τοποθετήθηκε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα από πρόταση του προηγούμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

Ακόμα μιλώντας για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τον οποίο τόνισε πως τον σέβεται και πως «προβληματίστηκα πολύ» σημειώνοντας όμως πως «είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η σωστή».

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

«Με ευθύνη τόλμη και αισιοδοξία ανακοινώνω την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας θέλω να εξηγήσω αυτή την επιλογή μου στον λαό. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Ο πρόεδρος οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος. Πρέπει να διαθέτει γνώσεις, κύρος και εμπειρία. Να εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση τον θεσμό. 

»Ο τόπος αφήνει πίσω την κρίση και προχωρά στην εθνική αναγέννηση. Το πρόσωπο πρέπει να συμβαδίζει μ’ αυτήν την πορεία. Ο πολίτης είναι γένος αρσενικού, η Δημοκρατία γένος θηλυκού. Είναι η ώρα για μια άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή θέση. Προτείνω την κ. Σακελλαροπούλου, πρόεδρο του ΣτΕ. Είναι δικαστής με λαμπρή πορεία στο Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου έγινε πρόεδρος με πρόταση του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση. 

»Όλοι αναγνωρίζουν τις αξίες της και απ’ όσο ξέρω δεν ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια. Η κ. Σακελλαροπουλου είναι γυναίκα διακεκριμένη και ενεργός πολίτης. Η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει. Δεν είναι πολλές οι ευκαιρίες ένας πρωθυπουργός να αφήσει την σφραγίδα του. Αυτή είναι μια από αυτές. Σέβομαι τον Προκόπη Παυλόπουλο, προβληματίστηκα πολύ, αλλά είμαι σίγουρος ότι η τελική μου απόφαση είναι η σωστή. Η Σακελλαροπούλου έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο της Βουλής»

Πώς ενημερώθηκαν Παυλόπουλος και Σακελλαροπούλου

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενημερώνοντάς την για την απόφασή του να την προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λίγο αργότερα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σχετικά με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προτείνει την ανανέωση της θητείας του. Παράλληλα τον ευχαρίστησε για την προσφορά του, όπως άλλωστε έκανε και σε… πανελλαδική εμβέλεια με το διάγγελμά του.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet