Ως αρνητή των μεταρρυθμίσεων παρουσιάζει ο ξένος Τύπος τον Γ. Βαρουφάκη
Πολιτική

Ως αρνητή των μεταρρυθμίσεων παρουσιάζει ο ξένος Τύπος τον Γ. Βαρουφάκη

Εκτενή αναφορά κάνουν τα γερμανικά ΜΜΕ στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο ινστιτούτο Brookings, από την οποία διαπιστώνουν ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Αθήνα είναι ότι δεν θα δεχθεί μέτρα λιτότητας. Παράλληλα, στον Τύπο τo «όχι» της Λαγκάρντ σε αναβολή πληρωμών επισκιάζει τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον.

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απορρίπτει εκ νέου τις πιέσεις για μεταρρυθμίσεις» γράφει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων στο τηλεγράφημά του για την ομιλία. Ο Γ. Βαρουφάκης «εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στις αυστηρές απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις», γράφει, «λέγοντας πως θα ήταν λάθος να υπογράψει μία συμφωνία που θα έβλεπτε την ελληνική οικονομία».

«Ο Βαρουφάκης αρνείται μεταρρυθμίσεις» είναι ο λιτός τίτλος του πρώτου θέματος στο πρωτοσέλδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Frankfurter Allgemeine (FAZ) το πρωί της Τετάρτης. «Στην Ελλάδα τελειώνουν τα χρήματα, κάτι που είπε μόνος του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρξει σύγκλιση με τους πιστωτές» αναφέρεται.

«Το αντίθετο, ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε, για άλλη μία φορά, ότι δεν θα συμφωνήσει σε συνέχιση του προγράμματος λιτότητας» συνεχίζει η εφημερίδα, διαπιστώνοντας επίσης πως υπάρχουν πλέον ελάχιστες ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup. Το ΔΝΤ, προσθέτει η εφημερίδα, εμφανίζεται να μένει αμετακινήτο στις θέσεις του, ενώ και ο Β. Σόιμπλε δεν κάμπτεται. «Σε ένα συμφωνούν μόνο οι ΥΠΟΙΚ Γερμανίας και Ελλάδας, τασσόμενοι εναντίον Grexit» τονίζει.

Και το Spiegel από την πλευρά του, που καλύπτει την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, από την άρνηση της Λαγκάρντ να δεχθεί αναβολή των πληρωμών στο ΔΝΤ, στέκεται στην αναφορά του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στην ομιλία στο Brookings ότι «θα συμβιβαστούμε, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε από τις αρχές μας».

«Ένα από εκείνα τα παιχνίδια με τις λέξεις που έχουν κάνουν τον Βαρουφάκη τον αγαπημένο των ΄αντι-συστημικών΄, όμως ταυτόχρονα δύο προτάσεις που δείχνουν από μόνες τους το πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση που τον έφερε ξανά την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον» υποστηρίζει το περιοδικό.

Η δε Κριστίν Λαγκάρντ, συνεχίζει, «του ύψωσε σαφώς τοίχο: απέφυγε μεν να επιβεβαιώσει ανοικτά την αναφορά των Financial Times [περί άρνησης του ΔΝΤ σε ελληνικό αίτημα αναβολής πληρωμών] αλλά εξύμνησε τον συντάκτη ως ΄πολύ καλά ενημερωμένο΄ και τόνισε ότι αναβολή πληρωμών θα ήταν τόσο ανεπιθύμητη όσο και άνευ προηγουμένου για ανεπτυγμένη οικονομία».

Το περιοδικό καταλήγει αποκωδικοποιώντας την αναφορά του Γ. Βαρουφάκη ότι θα ήταν εύκολο, αλλά λάθος, να υπογράψει το υφιστάμενο πρόγραμμα, ως εξής: Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ «θέλει να διαπραγματευτεί στα σημεία, τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε συνολικό πακέτο».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet