Σημαντικές συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ για την κυβέρνηση
Πολιτική

Σημαντικές συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ για την κυβέρνηση

Συστηματικές συσκέψεις για να οργανώσει την επίσκεψή του στη ΔΕΘ έχει ξεκινήσει από την αρχή της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, Τρίτη, στις 13:00, συνεδριάζει ατύπως το υπουργικό συμβούλιο με μια διευρυμένη ατζέντα που περιλαμβάνει από εισηγήσεις για τη Θεσσαλονίκη μέχρι θέματα διακυβέρνησης, από την αξιολόγηση και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ως τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με υπουργούς, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του στη ΔΕΘ, η οποία θα επικεντρωθεί γύρω από θέματα ανάπτυξης, ενώ θα επιχειρήσει να κλείσει οριστικά και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, το τοξικό κλίμα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα για την κυβέρνηση αναμένεται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, και να δυσκολέψει την ομαλή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού φροντίζουν να υποβαθμίζουν τη σημασία της επίσκεψης αυτής όσο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα θετικό αφήγημα για τους επόμενους μήνες. Γιατί υπάρχουν τα προβλήματα της χώρας, υπάρχουν όμως και τα συγκεκριμένα προβλήματα της πόλης.

Η απεργία στις αστικές συγκοινωνίες έχει παραλύσει τη Θεσσαλονίκη και το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές από τις διακοπές και ανοίγουν τα σχολεία. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί «στημένη» την απεργία όπως φάνηκε από την επιθετική στάση του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, απέναντι στους εργαζόμενους και στον ΟΑΣΘ, τον οποίο χαρακτήρισε «χαϊδεμένο παιδί» των προηγούμενων κυβερνήσεων που έπαιρνε επιδοτήσεις «μαμούθ» και τις σπαταλούσε.

Οι επενδύσεις σχετίζονται άμεσα με τις ιδιωτικοποιήσεις και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η θέση του πρωθυπουργού για αυτό το θέμα, έπειτα από τις εξελίξεις στο Ελληνικό αλλά από τις φήμες που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη ότι η διαδικασία του ΟΛΘ έχει βαλτώσει.

Η μόνη διέξοδος για να ξεφύγει ο κ. Τσίπρας από τα προβλήματα της καθημερινότητας, που γίνεται αβίωτη για δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι να προκύψει ένα θετικό μήνυμα από τις συναντήσεις που θα έχει το προσεχές διάστημα με Ευρωπαίους ηγέτες, και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετό.

Πάντως, ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, 25 Αυγούστου, θα μεταβεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα.

Εν τω μεταξύ, με ικανοποίηση είδε η Αθήνα το μήνυμα ότι «η Ευρώπη δεν έχει τελειώσει μετά το Brexit» που έστειλαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή τους στο νησί Βεντοτένε, απέναντι από τη Νάπολη, τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Σύνοδος των επτά κρατών του ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) και στην ατζέντα θα βρίσκονται όλα τα καυτά θέματα της περιοχής: μεταναστευτικό, τρομοκρατία, ζητήματα ασφάλειας εξαιτίας της εύφλεκτης κατάστασης στην Ουκρανία, στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Βόρειο Αφρική.

Η ελπίδα της Αθήνας είναι ότι θα συζητηθούν και ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές λιτότητας, ώστε να διευκολυνθεί στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στη ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου και, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσει να φέρει σε θέση άμυνας τη Ν.Δ. και την υπόλοιπη αντιπολίτευση επειδή δεν στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτίσει ευρωπαϊκές συμμαχίες και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας για μια σειρά θεμάτων οικονομικών και γεωστρατηγικών, με αιχμή του δόρατος την απομείωση του χρέους.

Πηγή: in.gr/Δήμητρα Κρουστάλλη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet