Προαπαιτούμενο και η παραδοχή της εγκυρότητας των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Προαπαιτούμενο και η παραδοχή της εγκυρότητας των στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ

Η δημόσια επιβεβαίωση της εγκυρότητας των στατιστικών της περιόδου 2010-2015 από την κυβέρνηση αναδεικνύεται το κυριότερο προαπαιτούμενο για την επιτυχή ολοκλήρωση της φθινοπωρινής αξιολόγησης.

Ανώτατος οικονομικός παράγοντας λέει για το θέμα στο «Βήμα της Κυριακής»:

«Είναι θέμα χρόνου για την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να υποστηρίξει δημοσίως την εγκυρότητα των στοιχείων, διότι διαφορετικά φέρεται να αμφισβητεί τα θεμελιώδη μεγέθη χρέους και ελλείμματος επάνω στα οποία στηρίζονται η επικείμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την απελευθέρωση των 2,8 δισ. της υποδόσης, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και ασφαλώς η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου».

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η πλευρά Καραμανλή δεν παραδέχεται την «ευρωπαϊκή ανάγνωση» της κρίσης και συμμαχεί με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία περιορίζει την απόδοση ευθυνών στις κυβερνήσεις μετά το 2009.

Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένα μεσημέρι του Αυγούστου του 2014 ενώπιον του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του τότε υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου:

«Ας μην το συζητάμε. Μπορεί ο Παπανδρέου όταν κέρδισε τις εκλογές να μην ήθελε να αποδεχθεί αμέσως ορισμένα πράγματα, αλλά η χρεοκοπία της Ελλάδας οφείλεται στον Καραμανλή».

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός είχε εξηγήσει με αριθμούς και στοιχεία ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κληροδότησε στην επόμενη κυβέρνηση την υποχρέωση να δανειστεί 300 δισ. ευρώ μέσα σε μια τετραετία για να καλύψει δάνεια που έληγαν, τόκους και ελλείμματα.

«Ήταν μαθηματικώς αδύνατον να συμβεί. Η χρεοκοπία ήταν εξασφαλισμένη, η σκληρή λιτότητα προδιαγεγραμμένη και η ξένη βοήθεια ζωτική και απαραίτητη» καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet