Κατατέθηκε για να αποσυρθεί τελικά η τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια
Πολιτική

Κατατέθηκε για να αποσυρθεί τελικά η τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια

Με έναν μεταμεσονύκτιο ελιγμό και κατόπιν παρεμβάσεως του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, απέσυρε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, την τροπολογία που όριζε ότι μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς νέους καναλάρχες, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Ο κ. Παππάς σε δήλωσή του εξήγησε: «Είχα, πριν από λίγο, επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε.

»Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

»Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βόυτσης έχει προγραμματίσει διάσκεψη προέδρων την Τετάρτη για αυτό και ζήτησε την προσωρινή απόσυρση της. Εκτιμάται ότι ο κ. Παππάς θα επανακαταθέσει την τροπολογία την Πέμπτη και αφού η κυβέρνηση πιέσει τη Νέα Δημοκρατία να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ. Η Ν.Δ. από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το διακομματικό διορισμό των μελών του ΕΣΡ αν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με την ρύθμιση που είχαν καταθέσει οι υπουργοί Επικρατείας Ν. Παππάς και Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ορίζεται ότι μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης για τους οριστικούς νέους καναλάρχες, τα κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίζει άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε εργάσιμες ημέρες.

Κυβερνητικές πηγές τοποθετούσαν το «μαύρο» σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, δηλαδή γύρω στις 15 Νοεμβρίου.

Με βάση την τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, προβλέπεται η επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος παρόχων μη αδειοδοτημένων για τις περιπτώσεις παροχής, διανομής κ.λπ. προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου.

Οι κυρώσεις για τις παραβάσεις αυτές αυστηροποιούνται με φυλάκιση έως 12 μηνών, χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ (σήμερα επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή ύψους από 3.000 ευρώ) και κατάσχεση εξοπλισμού.

Οι διοικητικές κυρώσεις αφορούν είτε σε σύσταση (με πρόστιμο 3 εκατ. εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση) είτε αναστολή ή ανάκληση της άδειας (του παρόχου αφού το κανάλι δεν θα έχει άδεια).

Όλες οι ποινές και τα πρόστιμα ισχύουν πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

Επίσης τίθενται προθεσμία για να εκπέμπουν σε high definition (HD) οι σταθμοί που θα αδειοδοτηθούν. Συγκεκριμένα, η τροπολογία δίνει μεταβατική περίοδο, ως εξής:

  • Οι αδειοδοτημένοι έχουν 6 μήνες προθεσμία να εκπέμψουν και σε σύστημα HD.
  • Κατόπιν έχoυν 2 χρόνια περιθώριο να εκπέμπουν και σε HD και σε SD (Standard Definition)
  • Μετά την παρέλευση της διετίας, θα πρέπει να εκπέμπουν αποκλειστικά σε HD.
  • Παράλληλα δίνεται διετής προθεσμία, μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξ αρχής σε HD.

Από αυτό εξαιρούνται εκπομπές αρχείου που έχουν παραχθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 4339/2015.

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι το ΕΣΡ θα έχει την αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.λπ. Αυτό ισχύει μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Τέλος, μετατίθεται εκ νέου κατά τρεις μήνες, δηλαδή από 1.1.2017 αντί από 1.10.2016 που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από ΜΜΕ.

Μέσα στο διάστημα αυτό (έως τον Δεκέμβριο 2016) θα έχει έρθει στην Βουλή ο νόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπου θα αγοράζεται και θα πωλείται διαφημιστικός χρόνος.

Αντιδράσεις

Με αφορμή την τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια, η Ν.Δ. εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το πραξικόπημα Τσίπρα – Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια.

»Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες.

»Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε: «Για τη νέα νομοθετική απρέπεια Παππά μία μόνο λέξη ταιριάζει: Φασισμός».

«Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που για 27 χρόνια υπηρέτησαν τους καναλάρχες, τολμούν να μιλούν για δημοκρατία. Οι υπερασπιστές της αεροπειρατείας των καναλαρχών δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους», απάντησε  ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «γίνεται πραγματικότητα η λαϊκή απαίτηση για την άρση της ασυδοσίας και την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε πρόνοια για την προστασία των θέσεων εργασίας στα κανάλια δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην Web TV της Αυγής χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα κροκοδείλια τα δάκρυα των καναλαρχών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet