N. Κοτζιάς: Γελοιότητες τα περί δήθεν παραίτησής μου
Πολιτική

N. Κοτζιάς: Γελοιότητες τα περί δήθεν παραίτησής μου

«Γελοιότητες» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης «Πράττω», της οποίας είναι πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τις πληροφορίες αυτές σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς απείλησε με παραίτηση διαφωνώντας με τη φόρμουλα για αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο και για τις διεθνείς εγγυήσεις.

«Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο, είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη. Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς» είπε ο κ. Κοτζιάς.

«Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Η εφημερίδα της Κύπρου «Ο Πολίτης» έγραψε μεταξύ άλλων για την εμπλοκή Κοτζιά:

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών -ο οποίος διαφωνεί κατηγορηματικά με την ιδέα για διατήρηση μιας μορφής εγγυήσεων με ημερομηνία λήξης- εδώ και μήνες ανέλαβε πρωτοβουλία για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων -εν γνώσει του Προέδρου Αναστασιάδη, της κυπριακής κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ- και ετοίμασε σχετικές προτάσεις/σενάρια».

»Ο κ. Κοτζιάς ετοίμασε μάλιστα ένα έγγραφο, ένα non paper, με τις θέσεις της Αθήνας στο Κυπριακό, το οποίο απέστειλε σε κυβερνητικά στελέχη, πολιτικά και άλλα πρόσωπα με email(…) Το έγγραφο Κοτζιά, που κυκλοφόρησε μέσω email για 2,5 ώρες, περίπου, προτού ο Έλληνας ΥΠΕΞ το αποσύρει ως άκυρο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

»Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας[…] Η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε [ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ] συμπεριλαμβανομένου».

Την Τετάρτη, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ρωτήθηκε για τη στάση του κ. Κοτζιά, με αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν πως «πήγε να δημιουργηθεί θέμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά με παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών», όπως είπε ο δημοσιογράφος.

Ο κ. Αναστασιάδης, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον υπουργό Εξωτερικών, απάντησε: «Εγώ συνομιλώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόησή μας είναι άριστη. Όπως άριστη είναι και η συνεννόησή μας με τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Συνεπώς δεν γνωρίζω τι ελέχθη και τι δεν ελέχθη. Δεν ασχολούμαι με παραπολιτικά ή κουτσομπολιά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η άριστη σχέση που έχω με τον πρωθυπουργό και η συνεννόηση που έχω μαζί του».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet