Υπερήφανος για το ασφαλιστικό δηλώνει ο Γ. Κατρούγκαλος!
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Υπερήφανος για το ασφαλιστικό δηλώνει ο Γ. Κατρούγκαλος!

Περήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντας το νέο σύστημα δίκαιο με ίσους κανόνες για όλους.

Mιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέτυχε το μεγάλο στοίχημα που είχε, που ήταν η διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος.

«Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ, πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο;

»Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου. Και πράγματι είμαι περήφανος για αυτή τη μεταρρύθμιση».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα είναι κλιμακωτή, επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑΣ ήταν μία προνοιακή παροχή, μία παροχή που δεν αντιστοιχούσε σε εισφορές και, μάλιστα, δινόταν, μετά από έλεγχο εισοδημάτων.

Επανέλαβε ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που συντελέστηκαν στις συντάξεις χηρείας, τις χαρακτήρισε άδικες, αλλά δήλωσε ότι τέθηκαν από την τρόικα και υποστήριξε ότι χωρίς τη συγκεκριμένη αλλαγή δεν έκλεινε η αξιολόγηση.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων, σημείωσε ότι υπάρχει ζήτημα ενημέρωσης και πληροφόρησης, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι σε συναντήσεις που είχε με αρμόδιους φορείς, είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι υπήρξε συμφωνία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet