Ήρθε η ώρα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Ήρθε η ώρα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Οι εκκρεμότητες των «δύσκολων» σχέσεων με την Τουρκία σχολιάζονται σήμερα εκτενώς στο γερμανόφωνο Τύπο. Ξεχωρίζει ωστόσο ένα δημοσίευμα της «Welt» για ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λόγω… Brexit.

«Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου» επιγράφεται το άρθρο. Και εξηγεί: «Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Μ. Βρετανία την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων. Θα ήταν το (αίσιο) τέλος μίας ιστορίας χωρίς τέλος».

«Ελγίνεια» αποκαλεί και σήμερα τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεγάλο μέρος του διεθνούς Τύπου. Η «Welt» υπενθυμίζει ότι ο λόρδος Έλγιν απέσπασε γλυπτά και θραύσματα από τον Παρθενώνα «υπό αμφίβολες συνθήκες», για να τα πουλήσει το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «με τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, οι Έλληνες θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για να επαναφέρουν στην Αθήνα αυτό το πολύτιμο έργο τέχνης».

Προς επιβεβαίωση η «Welt» παραθέτει δήλωση του Αλέξη Μανθεάκη, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο οποίος θυμίζει με νόημα ότι «οι Βρετανοί, για ό,τι κάνουν, χρειάζονται τη συγκατάθεση της ελληνικής Βουλής». Η ίδια η εφημερίδα εκτιμά τις προοπτικές του εγχειρήματος ως εξής:

«Υπάρχουν καλές πιθανότητες. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους η Μ.Βρετανία μπορεί μεν να εξέλθει από την Ε.Ε., αλλά όχι και να συνάψει την οικονομική συμφωνία που θα επακολουθήσει. 

»Κατά τα ισχύοντα, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε.».

Εξετάζοντας τις -προφανώς ασαφείς, κατά την εφημερίδα- νομικές παραμέτρους της υπόθεσης για την αρπαγή των Γλυπτών επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η «Welt» υπενθυμίζει: «Πράγματι, ο λόρδος Έλγιν είχε αποσπάσει γραπτή συγκατάθεση των Τούρκων για ν’ απομακρύνει έργα τέχνης από την Ακρόπολη. Στη συμφωνία ωστόσο γινόταν λόγος για “μερικές πέτρες” κι αυτό, κατά την ελληνική εκδοχή, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μάρμαρα συνολικού βάρους 220 τόνων». 

Πηγή: in.gr/Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου   

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet