Αντιδρά ο κινηματογραφικός κόσμος στην κατάργηση του ειδικού φόρου
Πολιτισμός

Αντιδρά ο κινηματογραφικός κόσμος στην κατάργηση του ειδικού φόρου

Την έντονη αντίδραση του κινηματογραφικού κόσμου προκαλεί η κατάργηση του ειδικού φόρου για τον κινηματογράφο, με ρύθμιση που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στο νομοσχέδιο για την επικύρωση του τρίτου μνημονίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος αποτελεί βασική πηγή ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την επικύρωση του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με αυτή, η ελληνική Πολιτεία καταργεί τον ειδικό φόρο που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων και επιστρέφει στην παραγωγή.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας: «Σε μία δύσκολη εποχή, που οι  επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου είναι καταγεγραμμένες και αποτελούν ανάσα στον Σύγχρονο πολιτισμό της χώρας, θεωρούμε την παρέμβαση όλων προς τη θετική κατεύθυνση δεδομένη»

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού «να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο – λύση που να αναστέλλει την καταστροφική αυτή εξέλιξη για τον κινηματογράφο, εφαρμόζοντας τον νόμο 3905/2010, ο οποίος ορίζει ρητά πως το κράτος υποχρεώνεται να ενισχύει και να αναπτύσσει την ελληνική κινηματογραφική Τέχνη».

Από την πλευρά της, η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) αναφέρει: «Η κατάργηση του ειδικού φόρου κινηματογράφου επί του εισιτηρίου, που χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την παραγωγή ελληνικών ταινιών μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι σκανδαλώδης και, αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά. Του κινηματογράφου που όταν κάθε φορά διακρίνεται διεθνώς, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες, φροντίζουν να επαινούν με κενά λογύδρια όπως φαίνεται μέχρι και τώρα».

Η Ένωση απαιτεί «έστω και την ύστατη στιγμή, την απόσυρση  της κατάργησης του ειδικού φόρου κινηματογράφου – φόρο που  αποδίδουν αποκλειστικά οι θεατές του κινηματογράφου για τον κινηματογράφο – από τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για ένα προμελετημένο εν ψυχρώ έγκλημα που, αν δεν το αποτρέψουμε, θα έχει μοιραίες και ολέθριες συνέπειες για στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».

Η ΕΣΠΕΚ καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη «να πράξουν τώρα τα δέοντα και να καταθέσουν αμέσως τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αποσύρεται ουσιαστικά από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνδέσουν ανεξίτηλα το όνομά τους με τον ξαφνικό θάνατο του ελληνικού κινηματογράφου…».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet