Βομβαρδίστηκε αρχαιολογικό μουσείο στη Συρία
Πολιτισμός

Βομβαρδίστηκε αρχαιολογικό μουσείο στη Συρία

Ανεπανόρθωτες ζημιές προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 24ωρων στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Μααρέτ αλ-Νουμάν, ένα από τα πλέον φημισμένα μουσεία της Συρίας, όπου προστατεύονταν μοναδικής τεχνοτροπίας ψηφιδωτά.

Το μουσείο χτυπήθηκε όταν δυνάμεις του καθεστώτος βομβάρδισαν την περιοχή, που ελέγχεται από αντάρτες, ρίχνοντας από ελικόπτερα βαρέλια με εκρηκτικά. Το μέγεθος των καταστροφών αποκαλύπτεται σε βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς της Συρίας.

Τμήματα τοίχων, που καλύπτονταν από ψηφιδωτά, έχουν μετατραπεί σε σορούς από μπάζα, ενώ σημαντικές ζημιές προκάλεσαν σε αρκετά ψηφιδωτά τα θραύσματα των βομβών. Εκτός από το κτήριο του μουσείου, μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και ένα ιστορικό τζαμί που βρίσκεται στην περιοχή.

«Κανείς, από οποιαδήποτε πλευρά, δεν έχει δικαίωμα να βλάπτει την ιστορία της χώρας μας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας, Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στο μέγεθος των καταστροφών.

Ο εμφύλιος πόλεμος και η επέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Πριν λίγες ημέρες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι η αρχαία πόλη της Παλμύρας βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους την έχουν ναρκοθετήσει.

Πηγή: in.gr/Άννα Ανδίρα

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet