Η ομηρική Νέκυια συναντά το θέατρο Νο στην Επίδαυρο
Πολιτισμός

Η ομηρική Νέκυια συναντά το θέατρο Νο στην Επίδαυρο

Μία ξεχωριστή συνάντηση δύο μορφών τέχνης στην Επίδαυρο. Στις 24 και 25 Ιουλίου, το ιαπωνικό Θέατρο Νο συναντά το ομηρικό κείμενο. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τη ραψωδία λ της Οδύσσειας και ο Γκένσο Ουμεουάκα χρησιμοποιεί τις μεθόδους του θεάτρου Νο για να αφηγηθεί την κατάβαση του Οδυσσέα στον Άδη.

Η μεταφυσική ποίηση και η υψηλή αφαίρεση της ιαπωνικής θεατρικής γλώσσας συναντούν τον επικό ποιητικό λόγο του Ομήρου στην από κοινού κατάβαση στον κόσμο των νεκρών.

Στο θέατρο της Επιδαύρου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ, η διαφεύγουσα διάσταση του «άλλου» κόσμου αποκτά την τραγική της υπόσταση.

Η παράσταση θα ανέβει στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

«Η τέχνη του ιαπωνικού θεάτρου μοιάζει να είναι θεμελιακά αναγκαία και ικανή να μορφοποιήσει τη βαθύτερη ουσία των νοημάτων που περικλείει η Νέκυια» υποστηρίζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός.

«Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες και συναρπαστικότερες στην παγκόσμια λογοτεχνία επισκέψεις του ανθρώπου στον κόσμο των νεκρών. Φαίνεται πως η μεγάλη Τέχνη έχει, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πάντοτε να κάνει με την ΄άλλη΄ πλευρά του Χρόνου. Το θέατρο Νο είναι ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα του πολιτισμού στο πεδίο της μεταφυσικής ποίησης. Η βαθιά παράδοση και εκπαίδευση των ηθοποιών τούς δίνει το δικαίωμα να προσεγγίζουν την καρδιά των πραγμάτων. Με ένα τέτοιο λεξιλόγιο σωματικής φιλοσοφίας, το Νο συναντιέται για πρώτη φορά στην ιστορία του με τη δική μας Νέκυια» αναφέρει.

Τιμές εισιτηρίων – VIP: 40 ευρώ, 32 ευρώ (ομαδικό), Ζώνη Α: 30 ευρώ, 24 ευρώ (ομαδικό), Ζώνη Β: 20 ευρώ, 16 ευρώ (ομαδικό), ‘Ανω Διάζωμα: 15 ευρώ, 12 ευρώ (ομαδικό), Φοιτητικό: 15 ευρώ, 10 ευρώ, ‘Ανεργοι, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

«Κάλεσμα» στον ήλιο

Παράλληλα, σε μία ξεχωριστή εμπειρία θα μπορούν να συμμετάσχουν οι θεατές της Νέκυιας. Συγκεκριμένα, όσοι επισκεφθούν την Επίδαυρο μπορούν να συμμετάσχουν σε μια επίκληση του θιάσου Νο προς τον ήλιο προκειμένου να ανατείλει.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου, στις 6 ώρα το πρωί, οι θεατές μπορούν να επισκεφτούν το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για δουν από κοντά ένα τελετουργικό κάλεσμα στον ήλιο που θα πραγματοποιήσει ο μεγάλος Ιάπωνας δάσκαλος Γκένσο Ουμεγουάκα, ακολουθώντας μια παλαιά τελετουργία του Νο.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός, η τελετή αυτή χαρακτηρίζεται από ιερότητα, αυστηρό τυπικό και αρχαίους κώδικες, μοναστικούς.

Η κράτηση θέσεων για την τελετή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ (www.greekfestival.gr), ή στα ταμεία του φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ.: 210 3272000).

Όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν θα μπουν στο θέατρο με δελτία εισόδου, χωρίς χρέωση.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet