Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις
Πολιτισμός

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

Με χορό, τραγούδι και πολλή μουσική κλείνει και εφέτος το Τριώδιο. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι εκδηλώσεις των μεταμφιεσμένων κορυφώνονται με τις μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες διασκεδάζουν σε κάθε γωνιά της χώρας μέχρι να πέσει η αυλαία των εφετινού Καρναβαλιού και να συμμετάσχουν με κέφι στα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας, όπως επιτάσσει η παράδοση.

Η καύση του βασιλιά Καρνάβαλου το βράδυ της Κυριακής, της Τυρινής ή Τυροφάγου, όπως αλλιώς ονομάζεται η τρίτη και τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, παραδίδει τη σκυτάλη στην Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, με τα νηστίσιμα εδέσματα να έχουν κυρίαρχη θέση στο τραπέζι. Βέβαια, η μεγάλη κατανάλωση κρασιού μετατρέπει αυτή τη Δευτέρα σε αποκορύφωμα της Αποκριάς.

Ο Καρνάβαλος στην Αθήνα

Οι εφετινοί εορτασμοί κορυφώνονται στην Αθήνα με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων από το Σάββατο 21, την Κυριακή 22 και την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου.

Μελωδίες του Μεσοπολέμου, της επιθεώρησης, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας θα ξυπνήσουν αναμνήσεις από την παλιά Αθήνα στο κοινό, που θα απολαύσει τη συναυλία «Άρωμα παλιάς Αθήνας» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου στο κέντρο τεχνών στο πάρκο Ελευθερίας, το Σάββατο στις 20.00.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 13.30, στο Μοναστηράκι, το εργαστήρι ελληνικής μουσικής του Δήμου με τη συναυλία του «Ας αρχίσουν οι χοροί» θα ξεσηκώσει τους περαστικούς ενισχύοντας το αποκριάτικο εορταστικό κλίμα.

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Πλυτά στις 12.00, ο Σπύρος Πολυκανδριώτης θα μας ταξιδέψει με μια συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με σμυρναίικα, δημοτικά και νησιωτικά τραγούδια.

Επίσης η Big Band του Δήμου Αθηναίων με λάτιν ρυθμούς στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 13.00 θα δώσει αποκριάτικη χροιά στην κυριακάτικη μεσημεριανή βόλτα.

Όλο το Σαββατοκύριακο τα παιδιά διασκεδάζουν συμμετέχοντας σε αποκριάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στα μουσεία της πρωτεύουσας.

Η καρδιά της Καθαράς Δευτέρας χτυπά και εφέτος στον Λόφο του Φιλοπάππου με μικρούς και μεγάλους να είναι καλεσμένοι στις 11.00 για παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα σε μια μεγάλη γιορτή με πολλή μουσική και χορό.

Ξυλοπόδαροι και facepainting στον Πειραιά

Πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις με πολλές δραστηριότητες, παιχνίδια και εκπλήξεις για παιδιά σε τέσσερις πλατείες του Πειραιά, αλλά και παραδοσιακό γλέντι την Καθαρά Δευτέρα στην παραλία της Φρεαττύδας διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο και την Κυριακή οι πλατείες Κοραή, Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο, η νέα πλατεία Αγίων Αναργύρων, όπως και η πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία Θεμιστοκλή ντύνονται αποκριάτικα. Οι λιλιπούτειοι δημότες θα διασκεδάσουν με φουσκωτά παιχνίδια και πολλά events, όπως facepainting και μπαλονοκατασκευές, ενώ μάγοι και ξυλοπόδαροι θα βρίσκονται στα σημεία για να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.

Ταυτόχρονα η Φιλαρμονική του Δήμου θα πραγματοποιήσει μουσικό περίπατο και τις δύο ημέρες στους δρόμους του Πειραιά.

Στην παραλία της Φρεαττύδας θα γιορτάσουν και εφέτος τα Κούλουμα οι κάτοικοι του Πειραιά με παραδοσιακό γλέντι και κατασκευή χαρταετού. Μουσική, σαρακοστιανά εδέσματα, ποτά και παραδοσιακή συναυλία με τον Γρηγόρη Αλυσσανδράκη και το συγκρότημά του. Στην εκδήλωση συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και η Φιλαρμονική του Δήμου.

Επιπλέον, για πρώτη φορά θα υπάρχει στη Φρεαττύδα εργαστήριο κατασκευής χαρταετού, μια δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, η οποία προσφέρεται δωρεάν. Με τη βοήθεια ειδικών οι γονείς και τα παιδιά θα κατασκευάσουν τον δικό τους χαρταετό στον οποίο μπορούν να γράψουν το προσωπικό τους μήνυμα-ευχή ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού.

Πάτρα

Βασίλισσα του ελληνικού καρναβαλιού παραμένει η αχαϊκή πρωτεύουσα. Το απόγευμα του Σαββάτου στις 18.00 ξεκινά η νυχτερινή παρέλαση με τους καρναβαλιστές να κάνουν τη νύχτα μέρα.

Το μεσημέρι της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου στις 14.00 ξεκινά η μεγάλη παρέλαση στους δρόμους της Πάτρας. Είναι η αποκορύφωση του καρναβαλικού κεφιού, της ευρηματικότητας, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Αρματα κατασκευασμένα με μεράκι και φαντασία θα πλημμυρίσουν και εφέτος τους δρόμους της πόλης.

Για μία ακόμα φορά η επικαιρότητα εμπνέει τους καρναβαλιστές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ «θα τιμήσουν με την παρουσία τους» το πατρινό Καρναβάλι.

Τα δημοτικά άρματα κατασκευάζονται από το καρναβαλικό συνεργείο του Δήμου, μια ιδιότυπη βιοτεχνία με εξαιρετικούς και έμπειρους καλλιτέχνες. Η συμμετοχή των καρναβαλιστών κάθε χρόνο αγγίζει και άλλες φορές υπερβαίνει τα 35.000 άτομα.

Στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του εφετινού καρναβαλιού στον μόλο του Αγ. Νικολάου με το καθιερωμένο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Στη Δημοτική Πλαζ της Αγυιάς θα στηθεί και εφέτος το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Πατρινοί και Πατρινές κάθε ηλικίας θα βρεθούν από τις 11.00 ως και αργά το απόγευμα στην πλαζ προκειμένου να απολαύσουν σαρακοστιανές γεύσεις (κρασί, λαγάνα, ελιές, ταραμοσαλάτα) που θα τους προσφερθούν δωρεάν και να διασκεδάσουν με τους ήχους της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής.

Δεκάδες χαρταετοί αναμένεται και εφέτος να γεμίσουν τον ουρανό της Πάτρας, με τα παιδιά να επιδίδονται με ξεχωριστή μαεστρία στην τέχνη του πετάγματος.

Θεσσαλονίκη

Με παραδοσιακή μουσική και χορό θα γιορτάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την Καθαρά Δευτέρα. Συγκεκριμένα στον Κέδρινο Λόφο (πλατεία Π. Τσιάτρα) θα αναβιώσουν πατροπαράδοτα έθιμα με τη συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Τα Χάλκινα της Γουμένισσας».

Παραδοσιακοί χοροί από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Μ. Ασία, την Κρήτη και τον Πόντο θα ξεδιπλωθούν στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη και Παπαηλιάκη). Μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους στο Άλσος της Νέας Ελβετίας.

Με χαρταετούς, κλόουν και ζωγραφιές με αποκριάτικα σχέδια θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα τα παιδιά στην εκδήλωση που διοργανώνει η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου.

Η γιορτή που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θα ξεκινήσει στις 11.00, με παραδοσιακή μουσική, χορό και εδέσματα. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου. Σε όλες τις εκδηλώσεις θα προσφέρονται νηστίσιμα εδέσματα και κρασί.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet