«Οι πέτρες μιλούν», στη Στοά του Αττάλου
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

«Οι πέτρες μιλούν», στη Στοά του Αττάλου

Στη Στοά του Αττάλου, μέσα στην Αρχαία Αγορά, όπου επί αιώνες χτυπούσε η αληθινή καρδιά της αρχαίας Αθήνας, φιλοξενείται από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και για έναν μήνα, η επιτυχημένη πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν», η οποία άρχισε τον Ιούλιο από το Βυζαντινό Μουσείο και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο στο Μουσείο Ακρόπολης.

Η Στοά του Αττάλου, από τον λόφο Νυμφών – Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πρόκειται για μία προσφορά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) προς τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, αλλά και τους Έλληνες. Φέτος, μάλιστα, η ΕΞΑΑΑ ενώνει τις δυνάμεις της με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στη συνδιοργάνωση της δράσης.

«Οι πέτρες μιλούν» είναι συρραφή από θεατρικά δρώμενα, που θα πραγματοποιούνται σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία σε τρεις γλώσσες – στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά – επιτρέποντας την παρακολούθησή τους από μεγάλο αριθμό επισκεπτών της Αθήνας, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την αρχαία ελληνική αλλά και βυζαντινή Γραμματεία, μέσα από σπουδαία κείμενα φιλοσόφων, τραγικών ποιητών, πολιτικών.

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η «Ρητορική» του Αριστοτέλη, το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, ο «Επιτάφιος λόγος του Περικλή» του Θουκυδίδη, το προοίμιο της «Οδύσσειας» του Ομήρου – που αποδίδεται στα αρχαία ελληνικά μελοποιημένο από τον Νίκο Πλάτανο – και ο «Διγενής Ακρίτας», ήρωες, ιδέες και σύμβολα, που η Ελλάδα κληροδότησε στην ανθρωπότητα και καθόρισαν την ιστορία της σκέψης και της τέχνης, ζωντανεύουν στα δρώμενα μέσα από επιλεγμένα αποσπάσματα.

Στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το εύρος της, συνδυάζοντας τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων από την αρχιτεκτονική και τις Τέχνες έως την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και λογοτεχνία. Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, κατά τις ώρες 11π.μ. έως1μ.μ. και η παρακολούθησή τους είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στον τρίτο χρόνο τους φέτος, «Οι πέτρες μιλούν» έχουν πλέον δημιουργήσει θεσμό για την Αθήνα  -η επιτυχία τους, μάλιστα, επιβραβεύθηκε και από το Ελληνικό Φεστιβάλ, που ενέταξε τη δράση στο πρόγραμμά του «Άνοιγμα στην πόλη».

Τα κείμενα της Αρχαίας και Βυζαντινής Γραμματείας αποδίδει ομάδα σπουδαστών – ηθοποιών της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος», υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Έφης Θεοδώρου. Την οργάνωση παραγωγής της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» έχει η «smart concepts».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet