«Ο μύθος της Μπριζίτ Μπαρντό»
Πολιτισμός

«Ο μύθος της Μπριζίτ Μπαρντό»

Το απόλυτο θηλυκό, το σύμβολο του σεξ των δεκαετιών ΄50 και ΄60, η διαχρονική προσωποποίηση της πλανεύτρας καλλονής, καθώς «Ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» στο πρόσωπό της, η ιέρεια και μούσα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της εποχής, η θρυλική Μπριζίτ Μπαρντό, ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο, στο ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Τεμπούλ, «Ο μύθος της Μπριζίτ Μπαρντό».

Η ταινία θα προβληθεί (στα γαλλικά, με ελληνικούς υπότιτλους) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, και στον κινηματογράφο «Δαναός», την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 4 το απόγευμα.

Μια γυναίκα, που την εξουθένωσε η ίδια της η εικόνα

Με αφορμή τα ογδοηκοστά γενέθλια της Γαλλίδας ηθοποιού του κινηματογράφου, τραγουδίστριας, ένθερμης ακτιβίστριας υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και ιδρύτριας και προέδρου του Ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό, η ταινία ξεκινά με τα παιδικά της χρόνια και παρακολουθεί ολόκληρη την κινηματογραφική της καριέρα, ως το 1974.

Γεννημένη σταρ, ατίθαση, αναιδής, όσο και γατούλα, αστέρι παγκόσμιας εμβέλειας, ελεύθερη και προκλητική, ενζενί και ελευθεριάζουσα σε μια εποχή μεταπολεμική και συντηρητική, η Μπριζίτ Μπαρντό έγινε έμβλημα της γυναικείας χειραφέτησης και της σεξουαλικής απελευθέρωσης και έφερε επανάσταση στα ήθη, περνώντας από τη γυναίκα – παιδί στη μοιραία γυναίκα.

Ο «Μύθος της Μπριζίτ Μπαρντό» (2013, 115΄) είναι μια ταινία – ερωτική εξομολόγηση προς το σύμβολο Μπε Μπε, στην οποία ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Τεμπούλ αναδεικνύει για πρώτη φορά τις αντιφάσεις μιας γυναίκας, που την εξουθένωσε η ίδια της η εικόνα. Συνδυάζοντας ανέκδοτο οικογενειακό, κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό, αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της και στιγμές από εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα της στις ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε, το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια σύγχρονη ματιά και μια πρωτότυπη θεώρηση του μύθου της.

Πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Σίνα 31 – Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 3398600. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.

Κινηματογράφος «Δαναός»: λεωφ. Κηφισίας 109 – Αθήνα, τηλ.: 210 6922655.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet