Στα άδυτα της σκοτεινής επταετίας
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Στα άδυτα της σκοτεινής επταετίας

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, παρουσιάζει την έκθεση, με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967 – 1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος – Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Λεωφ. Αμαλίας 14), την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Ενήλικοι ή μαθητές, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο της περιήγησής τους στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική τους έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό, το οποίο είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.

Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια αναδεικνύουν πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, η έκθεση εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Παράλληλα διοργανώνεται και συνέδριο με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών και τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 20 έως και 22 Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Γερουσίας, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές, ιστορικοί, νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες που θα παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων το οποίο εκτείνεται από την ιδεολογική προετοιμασία (1961 – 1967) για τη δικτατορία, το ιδεολογικό υπόβαθρο του καθεστώτος, τις δίκες, την Αντίσταση στο εσωτερικό και την αντιδικτατορική δράση στο εξωτερικό, την εξωτερική πολιτική της χώρας την περίοδο εκείνη, την οικονομία, τη διαφθορά στο δημόσιο βίο, την αντίδραση του πνευματικού κόσμου, έως και την αποκατάσταση της δημοκρατίας την 24η Ιουλίου 1974, τον σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, το δημοψήφισμα και την ψήφιση του Συντάγματος του 1975.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 20 Νοεμβρίου 2014 – 12 Ιουνίου 2015.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινές, πλην Πέμπτης: 9:00 – 16:00, Πέμπτη: 9:00 – 20:00, Σαββατοκύριακα: 10:00 – 15:00, επίσημες αργίες: κλειστά.

Τηλ. επικοινωνίας: 210 3735109, 210 3692429 (καθημερινές: 9:00 – 16:00).

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet