“Τα καφενεία της Αθήνας” με ματιά εικαστική…
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

“Τα καφενεία της Αθήνας” με ματιά εικαστική…

Η “Ianos Αίθουσα Τέχνης”, που λειτουργεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της “Μικρής Άρκτου” και την επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, ξεκινά την τρίτη καλλιτεχνική της περίοδο με ένα θέμα καθαρά αθηναϊκό, την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Τα καφενεία της Αθήνας», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται μετά από μία επιτυχημένη και με ποικίλη θεματολογία εικαστική χρονιά, από όπου δεν έλειψαν οι συνεργασίες με άλλους φορείς, τόσο στην Ελλάδα (Μουσείο Μοχάμεντ Άλι – Καβάλα, Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας κ.ά.), όσο και στο εξωτερικό (Κάιρο σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κ.ά.).

Ο τίτλος «Τα καφενεία της Αθήνας» είναι εύγλωττος ως προς το περιεχόμενο της έκθεσης και συμβολικός ακόμη και για τον ίδιο τον Ιανό, που το πατάρι του εξελίσσεται σταδιακά σε φιλολογικό, καλλιτεχνικό και θεατρικό στέκι, και εμπερικλείει δυνητικά πολλά διαφορετικά βλέμματα, καθημερινές συνήθειες, οπτικές γωνίες, ιστορικές πληροφορίες, καταγραφές και ορατές ή αθέατες όψεις μιας δημοφιλούς αθηναϊκής συνήθειας.

Όπως και στο παρελθόν, που ιστορικά στέκια της Ομόνοιας, των Χαυτείων, της Πανεπιστημίου, του Κολωνακίου και της πλατείας Συντάγματος, όπως ο “Ζαχαράτος” και η “Δεξαμενή” ή τα θρυλικά “Βυζάντιο”, “Brazilian” και “Zonars” φιλοξένησαν πλήθος καλλιτεχνικών, πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων, έτσι και τα τελευταία χρόνια, καφενεία και καφέ, που αποτελούν την εξέλιξη των πρώτων, όπως το “Φίλιον” και η “Βιβλιοθήκη”, το “Da Capo” και η “Λυκόβρυση”, αλλά και τα καφενεία των Εξαρχείων και της Πλάκας ή της πλατείας Βικτωρίας και τόσα ακόμη, αποτελούν καθημερινά στέκια και σταθερούς αποδέκτες των διακυμάνσεων της πόλης. Νεοκλασικά κτήρια και στοές, πλατείες και φιλόξενα πατάρια έχουν, ίσως, να αφηγηθούν για την πόλη και τους ανθρώπους της πολύ περισσότερες ιστορίες από άλλα, επίσημα εγγεγραμμένα στον χάρτη σημεία συνάντησης, ανταλλαγής και αποφάσεων.

Με επιθυμία να παραμείνει παλλόμενο το κέντρο της Αθήνας

Ο “Ιanos”, επιλέγοντας τη συνέχεια της λειτουργίας του επί της οδού Σταδίου, επιθυμεί να υπογραμμίσει τη σημασία και το αναντικατάστατο του οργανικού αστικού ιστού, θεωρώντας το αθηναϊκό κέντρο κληρονομιά και κοινό τόπο και αναφορά όλων μας.

Η “Μικρή Άρκτος”, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών της δράσεων στα εικαστικά δρώμενα και σε συνεργασία με την Ίριδα Κρητικού, έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της “Ianos Αίθουσα Τέχνης”, η οποία, από την περίοδο 2012 – 13, παρουσιάζει θεματικά αφιερώματα και ατομικές εκθέσεις, με κυρίαρχη αφετηρία την άμεση ή έμμεση αναφορά στο πολυσχιδές συναρπαστικό σύμπαν του βιβλίου (με αφιερώματα στον Shakespeare, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Jacques Lacarierre», «Μυθολογία», «Αόρατες πόλεις» κ.ά.), αλλά και την οργανική σύνδεση με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας («Τα Οπωροφόρα της Αθήνας», «Οδός Σταδίου», «Κεντρική Αγορά» κ.ά.).

Οι προγραμματιζόμενες, για το 2014 – 15, εκθέσεις θα συνεχίσουν να συνομιλούν με παράλληλες δράσεις στον υπόλοιπο χώρο του βιβλιοπωλείου (διαλέξεις, μουσικά, θεατρικά και άλλα αφιερώματα), καθώς και με βιβλιοφιλικά αφιερώματα αντίστοιχης θεματικής. Σημαντική παράμετρο για τον “Ιανό” και τη “Μικρή Άρκτο” αποτελεί η επιθυμία να διατηρηθεί ανοιχτό, δημιουργικό και παλλόμενο το κέντρο της Αθήνας.

Οι καλλιτέχνες

Στην έκθεση «Τα καφενεία της Αθήνας», συμμετέχουν με έργα τους οι Δάφνη Αγγελίδου, Χριστίνα Ακτίδη, Έλενα Ακύλα, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Ελεάννα Μαρτίνου, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Πέρρος, Στέλιος Πετρουλάκης, Ελιάννα Προκοπίου, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Πάβλος Χαμπίδης και Αθηνά Χατζή.

Πληροφορίες

Ianos Αίθουσα Τέχνης: Σταδίου 24 (1ος όροφος), τηλ.: 210 3217917. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00 – 21:00, Σάββατο: 10:00 – 18:00.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet