Τζιχαντιστές ανατίναξαν την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτισμός

Τζιχαντιστές ανατίναξαν την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την «Αψίδα του Θριάμβου», που είχε ηλικία σχεδόν 2.000 ετών, κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές.

Η Αψίδα βρισκόταν στην είσοδο του κεντρικού περιστυλίου, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές έχει μείνει ανέπαφο.

Πρόκειται για την τέταρτη καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο μετά την κατάληψη της περιοχής από την ISIS τον Μάιο: Έχουν καταστραφεί δύο ναοί και σύμπλεγμα ταφικών πύργων.

Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφή των μνημείων προστίθεται στη βάρβαρη εκτέλεση του αρχαιολόγου που ήταν για δεκαετίες επικεφαλής της διαχείρισης των μνημείων, Χαλέντ αλ Ασάαντ.

Ανιψιός τού διακεκριμένου αρχαιολόγου ήταν εκείνος που τα ξημερώματα της Δευτέρας ανάρτησε στο Twitter την είδηση της καταστροφής της Αψίδας.

Η ISIS έχει προχωρήσει σε καταστροφές αρχαίων μνημείων σε διάφορες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, «φροντίζοντας» τις περισσότερες φορές να καταγράφει με βίντεο ή τουλάχιστον φωτογραφίες τις καταστροφές και να τις αναρτά στο Διαδίκτυο.

Υποτίθεται ότι οι τζιχαντιστές στρέφονται εναντίον αρχαίων μνημείων ως «παγανιστικά» (όταν δεν πωλούν στη μαύρη αγορά αρχαιότητες από μουσεία και χώρους που καταλαμβάνουν), όμως φαίνεται ότι  οι καταστροφές έχουν τη λειτουργία τρομοκρατικής ενέργειας με στόχο κυρίως το εξωτερικό -για αυτό και η ISIS σκόπιμα διαδίδει φωτογραφίες ή βίντεο από τις καταστροφές.

Η διεθνής κοινότητα έχει αντιδράσει έντονα στην καταστροφή των μνημείων, με τον ΟΗΕ να έχει χαρακτηρίσει τις προηγούμενες καταστροφές στην Παλμύρα «απαράδεκτο έγκλημα απέναντι στον πολιτισμό».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet