Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ευχαριστώ» απο το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος
Πολιτισμός

Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ευχαριστώ» απο το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος

Το «ευχαριστώ» της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος στον Τζορτζ Κλούνεϊ για τη δήλωσή του ότι το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι «και δίκαιο και σωστό».

Μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό ηθοποιό να περάσει λίγες ημέρες στην Ελλάδα και να επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Κλούνεϊ,

» Απευθύνομαι σε σας ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους Έλληνες, καθώς σας μεταφέρω ένα εγκάρδιο ευχαριστώ για τη δήλωσή σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Φεστιβάλ του Βερολίνου, η οποία αφορούσε στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

» Πράγματι, όπως είπατε, είναι “και δίκαιο και καλό” να επιστραφούν τα λεηλατημένα αυτά αριστουργήματα της ελληνικής αρχαιότητας εκεί όπου ανήκουν- στον Παρθενώνα. Είναι “και δίκαιο και καλό”, όχι μόνον διότι ανήκουν στην ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού, αλλά ακριβώς διότι, μέσα από τη δική μας ιστορία, λαμπρύνουν τον παγκόσμιο πολιτισμό.

» Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο θαυμάζουν κάθε χρόνο τον Παρθενώνα ως ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος. Και, ταυτόχρονα, γίνονται μάρτυρες μιας ιστορικής βεβήλωσης, που συνεχίζεται με τη μορφή μιας ανιστόρητης αδικίας. Μόνο μια απόφαση θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία: η απόφαση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο όπου σμιλεύτηκαν, πλάι σ’ εκείνα τα γλυπτά από τα οποία παράνομα και βίαια αποσπάστηκαν. Αυτό ζητούν κορυφαίοι ιστορικοί και αρχαιολόγοι, αυτό ζητούν επιτροπές πολιτών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αυτό αντιλαμβάνεται ως δίκαιο και μεγάλο ποσοστό των Βρετανών πολιτών, αυτό, ασφαλώς, διεκδικεί σταθερά και η Ελληνική πολιτεία.

» Ήδη από το 1987, το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται μόνιμα στην Ημερήσια Διάταξη των διασκέψεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή τον Επαναπατρισμό τους σε Περίπτωση Παράνομης Κτήσης. Μετά από δικό μας αίτημα, ο διεθνής αυτός οργανισμός ενημέρωσε πρόσφατα τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε θεσμική διαμεσολάβηση ανάμεσα στα δυο μέρη.

» Οι συμπατριώτες μου και εγώ προσωπικά χαιρόμαστε που συμπλέετε δημόσια με αυτό το αέναο κύμα συμπαράστασης και διεκδίκησης. Δε μας εκπλήσσει, άλλωστε, η στάση σας. Όχι μόνο η νέα σας ταινία, αλλά ολόκληρη η πορεία σας καταδεικνύει έναν ενεργό πολίτη και δημιουργικό καλλιτέχνη που ανυποχώρητα υπερασπίζεται ό,τι είναι “και δίκαιο και καλό”.

» Σας ευχαριστώ και πάλι και ελπίζω ότι θα δεχθείτε την πρόσκληση να περάσετε λίγες μέρες στην Ελλάδα. Να περιηγηθείτε ένα πλήθος ελληνικών αρχαιοτήτων που διατηρούνται αλώβητες κάτω από τον μεσογειακό ήλιο. Και, βέβαια, να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από τον ιερό βράχο, όπου περιμένουν κενές οι θέσεις για τα ξενιτεμένα (χωρίς τη θέλησή τους…) Γλυπτά του Παρθενώνα».

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet