Τον Ιούνιο ο 100ός δίσκος του θρυλικού Φρανκ Ζάπα
Πολιτισμός

Τον Ιούνιο ο 100ός δίσκος του θρυλικού Φρανκ Ζάπα

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του θρυλικού Φρανκ Ζάπα, ο τελευταίος δίσκος του Αμερικανού μουσικού που έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία μόλις 53 ετών, θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε ο επίσημος ιστότοπός του.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προπώληση του «Dance me this», του εκατοστού και τελευταίου δίσκου του Ζάπα. Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ έγινε την 1η Απριλίου. Οι θαυμαστές του Ζάπα πίστεψαν αρχικά ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο, όμως οι διαχειριστές του έργου του επιβεβαίωσαν ότι ο δίσκος είναι πραγματικός και θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Ο Ζάπα είχε αναφερθεί στον δίσκο αυτό, στον οποίο παίζει ψηφιακό συνθεσάιζερ, λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο του προστάτη.

Ο Φρανκ Βίνσεντ Ζάπα γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1940 στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ και πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου 1993 στην Καλιφόρνια. Θεωρείτο πρωτοπόρος της χαρντ ροκ μουσικής, μολονότι πολλά από τα έργα του αντλούν έμπνευση από την τζαζ και τη σύγχρονη μουσική. Μολονότι ήταν είδωλο της καλιφορνέζικης υποκουλτούρας των δεκαετιών του ΄60 και ΄70, δεν δίσταζε να γελοιοποιεί την ιδεολογία των χίπις στους στίχους των τραγουδιών του.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985, κατέθεσε στην Επιτροπή Εμπορίου, Τεχνολογίας και Μεταφορών της Γερουσίας των ΗΠΑ καταγγελία κατά του Parents Music Resource Center (PMRC), μια οργάνωση λογοκρισίας μουσικής που είχε ιδρύσει η Τίπερ Γκορ, σύζυγος του Αλ Γκορ, και στην οποία μέλη ήταν και άλλες σύζυγοι πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων και πέντε συζύγων μελών της Επιτροπής. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, ο Ζάπα αφιέρωσε όλη του σχεδόν την ενέργεια σε σύγχρονα έργα ορχηστρικά και synclavier.

Η τελευταία τουρνέ του σε σχήμα ροκ συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε το 1988, με ένα δωδεκαμελές συγκρότημα που φημολογείται ότι είχε ρεπερτόριο πλέον των 800 τραγουδιών (τα περισσότερα του ίδιου του Ζάπα), το οποίο όμως διαλύθηκε με έντονους διαπληκτισμούς πριν ολοκληρωθεί η τουρνέ. Μέρη της τουρνέ αυτής υπάρχουν στα άλμπουμ «The Best Band You Never Heard In Your Life, Make a Jazz Noise Here» (κυρίως ορχηστρική και πειραματική μουσική) και «Broadway the Hard Way» (νέο αυθεντικό υλικό). Μικρά κομμάτια της βρίσκονται και στο «You Can΄t Do That On Stage Anymore Volume 6».

Το 1992 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, από τον οποίο και πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Ο Ζάπα εισήχθη μετά θάνατον στο «Rock and Roll Hall of Fame» το 1995. Την ίδια χρονιά, ο μεγαλύτερος σύγχρονος Λιθουανός γλύπτης, Κονσταντίνας Μπογκντάνας, δημιουργός πορτρέτων του Λένιν, φιλοτέχνησε μια προτομή του Ζάπα, η οποία και τοποθετήθηκε στο κέντρο του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της Λιθουανίας. Προς τιμήν του, επίσης, δόθηκε το όνομά του σε έναν αστεροειδή, τον «3834 Zappafrank».

Ο Ζάπα παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με την Κέι Σέρμαν και τη δεύτερη με την Γκέιλ Σλόουτμαν, με την οποία και έμεινε μέχρι τον θάνατό του. Με τη Σλόουτμαν ο Ζάπα απέκτησε τέσσερα παιδιά, δύο γιους και δύο κόρες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet