Υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 η Τρίπολη
Πολιτισμός

Υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 η Τρίπολη

Έντεκα προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης, συγκροτούν την επιτροπή διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, για την πρωτεύουσα της Αρκαδίας.

Στη διακήρυξη της επιτροπής διεκδίκησης επισημαίνεται: «Η Τρίπολη, ως πρωτεύουσα της Αρκαδίας, είναι η ελληνική υποψηφιότητα που μπορεί να αναπτύξει μια πολιτιστική αφήγηση και έναν πολιτιστικό διάλογο με οικουμενικό περιεχόμενο και διεθνή απήχηση. Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο της Τρίπολης να αναδείξει στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο κοινό τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου της Αρκαδίας, καθιστώντας τον συμμέτοχο στην αναπτέρωση του αρκαδικού ιδεώδους. Σε μια χρονιά εορταστική, 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας (1821), αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να συνδεθεί το όραμα της Ελευθερίας με το όραμα μιας ειρηνικής αναζήτησης της ευδαιμονίας, σύγχρονου “ευ ζην”».

Φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη «πράσινη» πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται ότι «Η Τρίπολη φιλοδοξεί να αποτελέσει την πρώτη “πράσινη” πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, στρέφοντας το βλέμμα της πανοραμικά στις επιστήμες, τη διανόηση. Με αυτόν τον τρόπο, η Τρίπολη δεν αρνείται, δεν αγνοεί, δεν εξορκίζει αλλά ούτε προσπαθεί να εξωραΐσει τα προβλήματα του αστικού της χώρου και της περιοχής της. H επίγνωση των ελλειμμάτων στην πολιτιστική ζωή και της υστέρησης σε υποδομές, την ωθεί σε μια διεκδίκηση του τίτλου, ώστε να αξιοποιήσει τον θεσμό ως τον ισχυρό καταλύτη στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων μέσω της σύζευξης της περιβαλλοντικής συνείδησης με την καλλιτεχνική δημιουργία».

Στην επιτροπή διεκδίκησης, της οποίας επικεφαλής  έχει τεθεί ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, διευθύντρια Μουσείου Πόλεως των Αθηνών, Θανάσης Βαλτινός, αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης, Μαρία Γεωργοπούλου, διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Άγγελος Δεληβορριάς, τ. διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Μίκης Θεοδωράκης, μουσικοσυνθέτης, Νίκος Μανωλόπουλος, τ. διευθυντής Μεγάρου Μουσικής, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ηθοποιός, Παντελής Σκαγιάννης, καθηγητής Πολιτικής Υποδομών, Καίτη Τζιτζικώστα, πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Unesco.

Το σήμα της υποψηφιότητας

Το σήμα της υποψηφιότητας της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 της Ευρώπης

Το σήμα της υποψηφιότητας «Tripolis Arcadia 2021» επιλέχθηκε με την ολοκλήρωση διαγωνισμού, στον οποίο κατατέθηκαν 17 προτάσεις. Και στις τρεις προτάσεις που κατατάχθηκαν πρώτες, το σύμβολο που επιλέχτηκε  για να δώσει την οπτική ταυτότητα της υποψηφιότητας είναι ο Αυλός του Πάνα. Θέση στην τριάδα είχαν οι προτάσεις των Ηλία Καρύδη και Νικόλαου Παχή. Πρώτη αναδείχθηκε η πρόταση του Ευάγγελου Κασσαβέτη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet