“Όλου το κόσμου οι ηδονές…”
Πολιτισμός

“Όλου το κόσμου οι ηδονές…”

Ένα από τα τολμηρότερα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα «Ο Μέγας Ανατολικός» του Ανδρέα Εμπειρίκου, αποκαλύπτει τον ηδονικό του κόσμο μέσα από τη θεατρική διασκευή του Μπάμπη Γαλιατσάτου και της Κατερίνας Μαούτσου, με τίτλο «Μέγας Ανατολικός: Ερωτογραφία εν πλω», που επιστρέφει για έναν ολόκληρο κύκλο παραστάσεων.

Μετά από την επιτυχία των πέντε πρώτων της παρουσιάσεων την περασμένη άνοιξη, η παράσταση επανέρχεται στον πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, από σήμερα, Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ.

Ο «Μέγας Ανατολικός», που συγκρίνεται και αντιπαρατίθεται συχνά με τις «120 μέρες των Σοδόμων» του Μαρκήσιου ντε Σαντ, είναι έργο ζωής τού Ανδρέα Εμπειρίκου, το οποίο γράφτηκε κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου και εκδόθηκε μετά από τον θάνατο του ποιητή, ψυχαναλυτή και εισηγητή του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα.

Όλες οι παραλλαγές και εκφάνσεις της σαρκικής ομιλίας

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη, ο «Μέγας Ανατολικός» αποτελεί για τον συγγραφέα μια αφορμή «για να δημιουργήσει μία κινούμενη μονάδα – νησίδα, όπου, χωρίς τους περιορισμούς της πιθανοφάνειας, θα συσσωρεύσει όλες τις παραλλαγές και τις εκφάνσεις της σαρκικής ομιλίας, από την ονείρωξη και τον αυνανισμό αρχινώντας, ως την επιδειξιομανία, τον ηδονοβλεπτισμό, τον λεσβιασμό, την παιδεραστία, την αιμομιξία, τον φετιχισμό, τον σαδισμό, τον μαζοχισμό, την κοπροφαγία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου, αποβλέποντας στην ικανοποίηση του ερωτικού ενστίκτου».

Όλα ηδονικά

Στην παράσταση, «ένα ζευγάρι αποφασίζει να ταξιδέψει με τον Μεγάλο Ανατολικό από το Λίβερπουλ έως τη Νέα Υόρκη. Συναντά τα πρόσωπα του μυθιστορήματος, που διερωτώνται, ερωτώνται, ερωτεύονται. Η επανάσταση, οι ενοχές, οι απαγορεύσεις. Όλα ηδονικά. Στη θάλασσα, όλα ξεκινούν από την αρχή. Δεν υπάρχουν κανόνες, θρησκείες, παρελθόν, μέλλον. Μόνο η αχανής μπλε επιφάνεια… Και ο Μέγας Ανατολικός είναι ο τρόπος να την προσεγγίσεις. Να καταλάβεις το μέγεθός της. Στην ένωσή τους. Η θάλασσα και ο Μέγας Ανατολικός. Η γυναίκα και ο άνδρας. Ο Παν. Ο έρως…».

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή – σκηνοθεσία – σκηνικά – κοστούμια – ερμηνεία: Μπάμπης Γαλιατσάτος – Κατερίνα Μαούτσου, βοηθός σκηνοθέτη: Έμη Πανουργιά, φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος, ηχογραφήσεις – επιμέλεια ηχογραφήσεων: Γιωργής Τσουρής. Ακούγονται οι: Ελένη Βεργέτη, Λευτέρης Γαλιατσάτος, Ακύλλας Καραζήσης, Θεανώ Μεταξά, Ηρώ – Ελένη Μπέζου, Έμη Πανουργιά, Άλκηστις Πουλοπούλου, Μαρία Σκουλά, Γιωργής Τσουρής, Νικόλας Χανακούλας.

Πληροφορίες

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων: Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α – Κυψέλη, τηλ. κρατήσεων: 213 0040496, 6945 348445. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, μειωμένο (άνεργοι, κάρτα ΣΕΗ): 5 ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet