Όταν οι έγκλειστες γυναίκες μιλούν μέσω της τέχνης
Πολιτισμός

Όταν οι έγκλειστες γυναίκες μιλούν μέσω της τέχνης

Μια ομάδα της κοινωνίας, που σπάνια έχει την ευκαιρία να μιλήσει και να ακουστεί, μας μεταφέρει μέσα από την τέχνη στον κόσμο του εγκλεισμού, αλλά και σε έναν κόσμο ελπίδας, όπου όλα είναι δυνατά και ο άνθρωπος παραμένει ελεύθερος υπό όλες τις συνθήκες.

Καλλιτεχνικά έργα των κρατουμένων των Γυναικείων Φυλακών της Θήβας συνθέτουν την έκθεση «ΘΗΒΑ χλμ.102», που οργανώνεται από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αμάκα», σε επιμέλεια της Κατερίνας Σπερέντζου, στον πολιτιστικό χώρο Ρομάντσο. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο.

Τα έργα είναι αποτέλεσμα του ομώνυμου Εργαστηρίου Δημιουργικής Τέχνης και Θεραπείας, που εφαρμόστηκε στο κατάστημα κράτησης το 2013 – 2014, ως κομμάτι ενός μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προγράμματος, με τίτλο «PAROL – writing and art beyond borders, beyond walls». Στο εργαστήριο συμμετείχαν 14 γυναίκες, οι οποίες -μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και σκίτσα- μοιράζονται τις αγωνίες και τα συναισθήματά τους. Μάλιστα, μέσα από ένα «μαγικό κουτί», ο επισκέπτης μπορεί να επικοινωνήσει με τις κρατούμενες, γράφοντας μηνύματα, τα οποία θα ταξιδέψουν αργότερα μέσα στη φυλακή.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, ζωγραφιές, βίντεο – εγκαταστάσεις, πλούσιο γραφικό υλικό, καθώς και έργα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές φυλακές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Επίσης, στο πλαίσιό της, την Κυριακή 1 Μαρτίου, στον ίδιο χώρο, διοργανώνεται βιωματική ημερίδα, με θέμα: «Φωτογραφία, βίντεο, θέατρο: Θεραπεία», με ομιλητές από τον χώρο της τέχνης και της υγείας, όπου και θα γίνει μια λεπτομερής παρουσίαση της δομής του προγράμματος, που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια  των εργαστηρίων.

Πέρα από σύνορα και τοίχους

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τέχνης «PAROL – writing and art beyond borders, beyond walls» (Πρόγραμμα γραφής και τέχνης πέρα από σύνορα και τοίχους), το οποίο εφαρμόστηκε ταυτόχρονα σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, συνδέει τον εγκλεισμό με την τέχνη και την κοινωνία. Κρατούμενοι από 14 φυλακές σε Βέλγιο, Ελλάδα,  Ιταλία, Πολωνία και Σερβία, από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και σήμερα, συνεργάστηκαν με συγγραφείς, μουσικούς, θεραπευτές, εικαστικούς και θεατρολόγους, σε πολυάριθμα εργαστήρια, με σκοπό τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων, τα οποία θα αποτελέσουν κομμάτι της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Το PAROL θέτει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εγκλείστων, μέσω βιωματικών σεμιναρίων τέχνης, λειτουργώντας ως μια πλατφόρμα έκφρασης μίας από τις λιγότερο ευνοημένες ομάδες της κοινωνίας μας, αυτής των κρατουμένων. Το πρόγραμμα σχεδίασε και το καινοτόμο art box, ένα κουτί με φωτογραφίες, κείμενα και ζωγραφιές, το οποίο ταξίδευε από φυλακή σε φυλακή, συνδέοντας τους κρατούμενους της Ευρώπης μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα του PAROL παρουσιάζονται σε πολυάριθμες εκδόσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη ευρωπαϊκή έκθεση στη βιβλιοθήκη Muntpunt των Βρυξελλών, που θα διοργανωθεί τον Μάρτιο.

Η θεραπευτική δύναμη της τέχνης

Στην Ελλάδα, η ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αμάκα», η οποία ασχολείται με τη στήριξη και αρωγή ευπαθών ομάδων, αποτελούμενη από εικαστικούς, θεραπευτές, θεατρολόγους, μουσικούς και σκηνοθέτες, επισκεπτόταν το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα στη Θήβα, σε εβδομαδιαία βάση, για έναν χρόνο. Η ομάδα εργάστηκε, κυρίως, με μεθόδους της Θεραπείας της Τέχνης (Art Therapy Techniques), χρησιμοποιώντας ως κύρια εργαλεία τη φωτογραφία και το βίντεο.

Μία από τις βασικές έννοιες που δουλεύτηκαν ήταν αυτή του εαυτού/της προσωπικής εικόνας, καθώς οι γυναίκες που συμμετείχαν έδειχναν να χρειάζονται την επανασύνδεση με μια χαμένη ταυτότητα. Η «Αμάκα», συλλέγοντας πρωτότυπο υλικό από το εργαστήρι της Θήβας, εκδίδει μικρό εγχειρίδιο Art Therapy, το οποίο είναι διαθέσιμο στη έκθεση και στην ιστοσελίδα www.amaka.gr.

Πληροφορίες

Πολιτιστικός χώρος «Ρομάντσο»: Aναξαγόρα 3 – 5, Ομόνοια, τηλ.: 216 7003325. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 17.00 – 22.00, Σάββατο και Κυριακή: 12.00 – 22.00. Για την ημερίδα, αποστείλατε συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά στο [email protected]. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας, μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα (δίδονται βεβαιώσεις παρακολούθησης). Αναλυτικό πρόγραμμα: www.amaka.gr.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet