Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών
Περιφέρεια Αττικής

Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, με ευθύνη της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Η άσκηση, με το κωδικό όνομα «Τέθριππον άρμα», έγινε επί χάρτου για τον Δήμο Αθηναίων και συνοδεύτηκε από ασκήσεις ετοιμότητας με την εμπλοκή και τη συνεργασία 5 Δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συμμετείχαν 14 σχολικές μονάδες στους Δήμους Αθηναίων, Ηλιούπολης, Νέας Φιλαδέλφειας, Ζωγράφου, Βύρωνα και Καισαριανής. Με τη συνδρομή της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών έγιναν κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ασύρματες επικοινωνίες της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνας Κυπριανίδου, με τους κατά τόπους εθελοντές.

Ειδικότερα, η διενέργεια της άσκησης αποσκοπούσε μεταξύ άλλων στο να ελεγχθεί η διαδικασία του συντονισμού και της επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων και των δομών της Περιφέρειας, να δοκιμαστεί η φάση της άμεσης απόκρισης των εμπλεκόμενων δομών, η διαδικασία της σύγκλησης και της λειτουργίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Περιφερειακής Ενότητας (ΣΟΠΠ) για σεισμό και η φάση της κινητοποίησης – συνδρομής των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, είχε στόχο να ελεγχθούν τα μνημόνια ενεργειών των υπηρεσιών, να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και κυρίως οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα αυτοπροστασίας. Επιπρόσθετα, ένα θέμα που απασχόλησε τους συμμετέχοντες ήταν η συνεργασία των εφορειών Αρχαιοτήτων με το υπουργείο Πολιτισμού για τα αρχαιολογικά μνημεία που μπορεί να πληγούν από έναν σεισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η χώρα μας είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΠ, η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, και η έκτη στον κόσμο. Ως εκ τούτου απαιτείται υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε επίπεδο δομών Πολιτικής Προστασίας, αλλά και ενημέρωση των πολιτών για την ενδεδειγμένη αντίδραση σε φαινόμενα σεισμού. Θεωρώ ότι ένα μείζον θέμα που καλούμαστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να αντιμετωπίσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εξεύρεση λύσεων στον τομέα της επικοινωνίας.

»Η σημερινή άσκηση έδειξε ότι υπάρχει και γνώση και εγρήγορση από τους φορείς που θα κληθούν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, ειδικά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά όμως η ενημέρωση των πολιτών είναι εξίσου κομβική. Η Περιφέρεια Αττικής έχει φτιάξει ένα αναλυτικό έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας, το οποίο αφ’ ενός διανεμήθηκε στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν σήμερα στις ασκήσεις ετοιμότητας, αφ’ ετέρου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, και περιέχει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι για την περίπτωση του σεισμού».

Η άσκηση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα και το Δήμο Αθηναίων και τη στήριξη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Στον σχεδιασμό της συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Αττικής, της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, των Δ/νσεων Α/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, της 1ης ΥΠΕ Αττικής, του ΟΣΥ Α.Ε., της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε. κ.ά.

Σημειώνεται τέλος ότι στις ασκήσεις ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία του Κεντρικού Τομέα συμμετείχαν οι παρακάτω εθελοντικές οργανώσεις: Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης Ηλιούπολης, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Ν. Φιλαδέλφειας, Ελληνική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης- ΕΟΜΕΔ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Δ/νση Σώματος Σαμαρειτών Ελλάδος ΕΕΣ), Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ) – Παράρτημα Αττικής, Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα, Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών (ΠΕΝΕΦΥΟ), Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Αττικής (ΕΟΔΑ), Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης-Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών που θα συντονίζουν τις επικοινωνίες με τις σχολικές μονάδες που θα γίνονται οι ασκήσεις ετοιμότητας και με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet