Ψάχνουν χώρους μετεγκατάστασης των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Ψάχνουν χώρους μετεγκατάστασης των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 στην Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου, ευρεία σύσκεψη εργασίας με θέμα τη διαχείριση των αυξανόμενων το τελευταίο διάστημα προσφυγικών ροών που διέρχονται από την Αθήνα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ανοργάνωτη διαμονή τους σε υποβαθμισμένες περιοχές και ελεύθερους δημόσιους χώρους όπως το Πεδίο του Άρεως.

Κοινή εκτίμηση των συμμετεχόντων ήταν ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αποτελεί ζήτημα σύνθετο και πολυδιάστατο, που απαιτεί συνεργασία πολλών επιπέδων διακυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη:

  • Έγινε πλήρης ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά των νεοεισερχομένων προσφυγικών ομάδων στην Αθήνα και τις ιδιαίτερες ανάγκες υγείας, στέγασης και σίτισης, ενημέρωσης ή μετακίνησης που έχουν.
  • Έγινε παρουσίαση από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους δημόσιων φορέων για τις σχετικές αρμοδιότητες και συγκεκριμένες δυνατότητες που έχει ο καθένας.
  • Κατατέθηκαν ιδέες προς άμεση διερεύνηση για έργα, υπηρεσίες και υποδομές που χρειάζεται άμεσα να δρομολογηθούν, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού.
  • Διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσες λύσεις σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την ανοργάνωτη διαμονή προσφύγων στο Πεδίο του Άρεως.

Μετά τη λήξη της συνάντησης, η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίζει το σύνθετο αυτό πρόβλημα με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης. Αυτήν ακριβώς την ευθύνη έχει αναλάβει η Περιφέρεια, υπερβαίνοντας όρια αρμοδιοτήτων. Με κατάλληλες συνέργειες και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή με τους αρμόδιους φορείς,  επιζητεί, ως οφείλει, την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών που διέρχονται από την Αθήνα.

»Σε ό,τι αφορά στη σημερινή σύσκεψη, από τους συμμετέχοντες έγιναν προτάσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως σε χώρο που να πληροί τις προδιαγραφές μιας αξιοπρεπούς φιλοξενίας. Μέχρι την εξεύρεση του χώρου αυτού, όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί πρόνοιας θα είναι παρόντες στο Πάρκο παρέχοντας αναβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα στον πληθυσμό που παραμένει εκεί. Το συντονιστικό κλιμάκιο διαχείρισης που ορίστηκε θα προβεί σε αυτοψία των χώρων που υποδείχθηκαν ή προτάθηκαν προκειμένου να επιλεγεί ο καταλληλότερος εντός των προσεχών ημερών».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν – μεταξύ άλλων:

  • Εκ μέρους της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων: ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αν υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παύλος Πολλάκης, ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Βασίλης Παπαδόπουλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος.
  • Από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηναίων με τους αντιδημάρχους Μαρία Στρατηγάκη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Αμαλία Ζέπου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Λευτέρη Παπαγιαννάκη, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης.
  • Πλειάδα εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και ανεξάρτητων μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet