Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αναστρέφεται με «φιέστες»
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αναστρέφεται με «φιέστες»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, θέμα συμμετοχής – συνδιοργάνωσης της Περιφέρειας Αττικής σε ποδηλατοδρομία που θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στους 14 Δήμους του Βορείου Τομέα Αττικής.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική / ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε κυβέρνηση -ΕΕ –ΔΝΤ, Κώστας Τουλγαρίδης.

«Η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αναστρέφεται με “φιέστες” και επικοινωνιακά τεχνάσματα» δήλωσε ο κ. Τουλγαρίδης στην ακόλουθη τοποθέτησή του:

Αυτή την περίοδο που ζούμε την εντεινόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και την εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον πλανήτη και τη ζωή όλων μας. Με σοβαρές επιπτώσεις ιδιαίτερα στα φτωχότερα τμήματα των πληθυσμών. Εξελίξεις που τείνουν να γίνουν χωρίς επιστροφή, όλο πιο συχνά και όλο πιο πιο σφοδρά: κύματα ξηρασιών, καταστροφικές πλημμύρες, τυφώνες, πυρκαγιές. Χιλιάδες φωτιές μεγάλης έκτασης από την Αφρική ως τη Σιβηρία και τον Αμαζόνιο. Ακραία καιρικά φαινόμενα και στη χώρα μας, με καταστροφικές συνέπειες από τον κυκλώνα στη Χαλκιδική μέχρι τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Όμως η κλιματική αλλαγή δεν είναι εξάλλου απλά μια «ανθρωπογενής εξέλιξη», αλλά αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του αδηφάγου χαρακτήρα της. Άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών, από το 1988 μέχρι το 2017, προέρχονται από 100 μεγάλες εταιρείες, ενώ μόλις 25 ευθύνονται για το 50% των εκπομπών! Οι μεγάλες πολυεθνικές της ενέργειας (ExxonMobil, Shell, BP και Chevron) περιλαμβάνονται στην κατάμαυρη λίστα, μαζί με κρατικές εταιρείες της Κίνας, της Ρωσίας κλπ. Κι ενώ χρειάζονται άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της αιτίας που τη γεννά, που είναι ακριβώς αυτός ο τρόπος ανάπτυξης του καπιταλισμού, οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες  ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ, η Βραζιλία του Μπολσονάρο μπλοκάρουν την υιοθέτηση δεσμευτικών δράσεων.

Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Ε.Ε. μιλάει για μία «κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη» έως το 2050, παρά κι όμως κανένα από αυτά τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα –αντιθέτως ετοιμάζονται νέες εξορύξεις στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα-, ενώ οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. επιχειρούν να ρίξουν το βάρος στα λαϊκά στρώματα, υιοθετώντας τον «φόρο άνθρακα» και μετατρέποντάς τον σε έμμεσο φόρο στα καύσιμα και την ενέργεια.

Από την άλλη η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη ανοίγει μια ολόκληρη αγορά με στόχο την κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων στον χώρο αυτό, με νέες περιβαλλοντικές συνέπειες και καταστροφές –παρότι παρουσιάζεται ως «φιλοπεριβαλλοντική». Άλλωστε είναι σαφές ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστικών οικονομιών και κρατών –που οξύνεται στις μέρες μας στο έδαφος της διεθνούς οικονομικής κρίσης– δεν επιτρέπει τη λήψη συλλογικών και παγκόσμιων μέτρων για το κλίμα και το περιβάλλον.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, τόσο η απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η τωρινή της ΝΔ: το δείχνει ανάγλυφα η υπόθεση των εξορύξεων, των «αναπτυξιακών» νόμων, το Ελληνικό, το ζήτημα των απορριμμάτων και πολλά άλλα. Ο νέος νόμος για την ανάπτυξη που κατεβαίνει αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση που μαζί με την επίθεση στην εργασία, τις συλλογικές συμβάσεις και τη συνδικαλιστική δράση και την απεργία κατοχυρώνει την ασυδοσία των ιδιωτών / επενδυτών και των επιχειρήσεων με υπερβάσεις των όρων δόμησης, των ουσιαστικών ελέγχων, και των «εμποδίων» για την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των ελευθεριών των ανθρώπων με την ελεύθερη πρόσβαση στη φύση.

Η Περιφέρεια και η κυβέρνηση συνεχίζουν την καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων με τετελεσμένα – στην ταφή και την καύση – και ανάθεση της διαχείρισης στους ιδιώτες, την αποψίλωση των ελεύθερων χώρων, τις ρυπογόνες βιομηχανίες όπως η επαναλειτουργία των καζανιών της Oil One του Μελισσανίδη, την επιτάχυνση του «Ελληνικού» για το οποίο το μόνο που νοιάζει είναι η οικοδόμηση των ουρανοξυστών, του καζίνο και του Mall. Όλα αυτά είναι μια πολιτική που προτάσσει το καπιταλιστικό κέρδος σε βάρος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια είναι πρόκληση να φτιάχνονται φιέστες δήθεν ευαισθησίας για το περιβάλλον από την Ε.Ε., το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Περιβάλλοντος της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και τους Δήμους και Περιφέρειες που ακολουθούν την ίδια περιβάλλοντοκτόνα πολιτική. Δεν θα σας ξεπλύνουμε με φιέστες που προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες σας πίσω από το μανδύα της δήθεν ευαισθησίας σας για το περιβάλλον.

Η μάχη για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου με αξιοπρεπή – αξιοβίωτη ζωή περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια στην «ανάπτυξή» σας και τα κέρδος, την ανατροπή του νέου αναπτυξιακού νόμου και την ανατροπή των σχεδίων σας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων, τα σχέδια για τα λιμάνια του Πειραιά (της Cosco) και της Ραφήνας, την τσιμεντοποίηση των ρεμάτων, την  έλλειψη προστασίας των δασών κ.λπ. Αυτή τη μάχη θα τη δώσει ο λαός με τις συλλογικότητες και τα σωματεία του. Αν ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον, τον πλανήτη και τον άνθρωπο ελάτε να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο και να σταματήσουμε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε., των Περιφερειών και των Δήμων. 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet