Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Το έγκλημα των σκουπιδιών να σταματήσει εδώ
Περιφέρεια Αττικής

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Το έγκλημα των σκουπιδιών να σταματήσει εδώ

«Το έγκλημα των σκουπιδιών να σταματήσει εδώ» τονίζει η περιφερειακή παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Σε ανακοίνωση της παράταξης σημειώνεται:

Το έγκλημα των σκουπιδιών να σταματήσει εδώ!

Το 2014 η υποψήφια τότε περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, υποστήριζε σε εκδήλωση στην περιοχή του Γραμματικού, ότι δεσμεύεται… «για μια νέα φιλοσοφία, μια ριζικά νέα προσέγγιση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, στη βάση της νομιμότητας, με τη συμμετοχή δήμων, τοπικών κοινωνιών και πρωτοβουλιών κατοίκων».

Σήμερα, μεθοδευμένα και αντιδημοκρατικά η διοίκηση της περιφέρειας θέλει η συζήτηση για τον νέο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό να γίνει σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο «κεκλεισμένων των θυρών», χωρίς εισήγηση, ουσιαστική κατάληξη και αποφάσεις για ένα έργο που θα επηρεάσει δραματικά τις ζωές των κατοίκων της περιοχής, αλλά και συνολικά της Αττικής!

Το πάλαι ποτέ «επικίνδυνο για το περιβάλλον» έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά ολοκληρώνεται με τη χρηματοδότηση πολλών εκατομμύριων από την Περιφέρεια. Σήμερα «βαφτίζεται» από τη διοίκηση ως μόνη λύση και όλα δείχνουν ότι το έγκλημα της Φυλής θα επαναληφθεί ως μια νέα τραγωδία με ανυπολόγιστες επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Αυτή η αλλαγή στάσης δεν προκαλεί βέβαια κάποια έκπληξη! Αν και οι προεκλογικές διακηρύξεις και υποσχέσεις της διοίκησης Δούρου μιλούσαν για ριζικό ανασχεδιασμό της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, ο μέχρι τώρα περιφερειακός σχεδιασμός που ακολουθείται, όχι μόνο συνεχίζει, αλλά και ενισχύει την καταστροφική πολιτική των προηγούμενων. Ιδιαίτερα μετά και από την πραξικοπηματική αναθεώρηση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) τον Οκτώβριο του 2015, η κατάσταση για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του λεκανοπεδίου έχει χειροτερεύσει δραματικά.

Το έγκλημα στη Φυλή συνεχίζεται, καθώς οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις όχι μόνο παραμένουν ενεργές, αλλά αυξάνεται και η δυναμικότητά τους.

Το Γραμματικό ετοιμάζεται να γίνει νέα Φυλή. Την ίδια στιγμή, τα λατομεία της Αττικής προορίζονται για χώρους εναπόθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ η ανακύκλωση συνεχίζει να δίνεται βορά στους ιδιώτες!

Παράλληλα, συνεχίζεται η μετάθεση του προβλήματος στους δήμους χωρίς μέσα και πόρους με τα τοπικά σχέδια παραμένουν «άδεια πουκάμισα».

Μεθοδικά προετοιμάζεται η παράδοση της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων στο άμεσο μέλλον στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, δηλώνουμε αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων του Γραμματικού και των γύρω περιοχών για να μην ανοίξει και εκεί νέα χωματερή. Στεκόμαστε για άλλη μία φορά ενάντια σε λογικές επέκτασης και δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ στο Λεκανοπέδιο, αλλά και απέναντι σε έναν σχεδιασμό που συνολικά εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της άρχουσας τάξης και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να μεταφέρει όλα τα οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά κόστη από τη διαχείριση των απορριμμάτων στη λαϊκή πλειοψηφία.

Γι΄ αυτό και καλούμε σε κοινό αγώνα όλους τους κατοίκους των στοχευμένων περιοχών Φυλής, Γραμματικού, Κερατέας και όλης της Αττικής, για να παλέψουμε συλλογικά ώστε να μην εφαρμοστεί αυτός ο κατάπτυστος περιφερειακός σχεδιασμός!

Μακριά από λογικές που διασπούν την κοινωνία και δημιουργούν τεχνητές αντιπαραθέσεις, χωρίς να αναδεικνύουν τη βασική αντίθεση που είναι με τα επιχειρηματικά κέρδη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μόνο στην Αττική έχει ένα τζίρο που ετησίως πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ. για να καταλάβει ότι εις βάρος της ζωής μας και της υγείας μας παίζονται τεράστια συμφέροντα!

Στον αντίποδα, ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ο ουσιαστικός δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της όλης διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα σύστημα που δεν θα βασίζεται στο κέρδος, αλλά θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων! Ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων στην Αττική, που θα στηρίζεται στην πρόληψη και μείωση του όγκου των απορριμμάτων, θα προκρίνει τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση. Με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών, και με προστασία των θέσεων και των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.

Κανένας ΧΥΤΑ ποτέ και πουθενά!

Με αποφασιστικό αγώνα να μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους!

Να σταματήσει τώρα το νέο έγκλημα στο Γραμματικό!

Άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet