Αποζημίωση πληγέντων από τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας το 2012
Περιφέρεια Αττικής

Αποζημίωση πληγέντων από τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας το 2012

Στην καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους πολίτες και επιχειρηματίες, που είχαν πληγεί από τις εκτεταμένες καταστροφές και πυρπολήσεις κτηρίων που είχαν λάβει χώρα στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης του τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Το κόστος, που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, η οποία είχε αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία να στηρίξει τους πληγέντες, μετά από πρόταση – παρέμβαση του τότε περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού. Ειδικότερα με την με αρ. 50/2012 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής είχε αποφασιστεί να διατεθεί ως ενίσχυση στους πληγέντες το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Για να καταστεί μάλιστα αυτό εφικτό χρειάστηκε να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση (Ν. 4082/2012, Ν. 4255/2014), στην οποία προβλέφθηκε η διαδικασία και τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε από επιτροπή που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Σε σχετική δήλωσή του, ο Γιάννης Σγουρός τόνισε:

«Η απόφαση που πήραμε τότε συνιστούσε μια υπέρβαση. Υπέρβαση νόμων, αρμοδιοτήτων, ρόλων και θεσμών. Το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε είναι ότι ο πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται και να είναι μόνος και απροστάτευτος απέναντι στη βία. Καταφέραμε και ξεπεράσαμε νομικά εμπόδια που φάνταζαν ανυπέρβλητα, όχι όμως και τη γραφειοκρατία που πήγε πίσω τη διαδικασία. Η καταπολέμησή της είναι μια πραγματική πρόκληση για τη δημόσια διοίκηση. Η Περιφέρεια Αττικής μπορούσε και μπορεί ακόμη και σήμερα να αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί τα οικονομικά της, που με πολύ κόπο διασφαλίσαμε, το επιτρέπουν».

Σημειώνεται ότι οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας έγιναν στις 12/2/2012 ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα τότε ληφθέντα οικονομικά μέτρα. Ξεκίνησαν τις απογευματινές ώρες και σταδιακά και μέχρι τα μεσάνυκτα επεκτάθηκαν σε μεγάλο τμήμα της Αθήνας, από την περιοχή της πλατείας Συντάγματος μέχρι την οδό Ακαδημίας και τη Χαριλάου Τρικούπη. Από τα εκτεταμένα επεισόδια καταστράφηκαν μεταξύ άλλων υποκαταστήματα τραπεζών, εμπορικά καταστήματα και διατηρητέα κτήρια, ανάμεσα τους και κινηματογράφοι.

Η απόφαση εκταμίευσης των χρημάτων αναμένεται να ληφθεί αύριο από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet