Γ. Πατούλης: Τιμούμε τους πεσόντες ήρωες Ρομά που θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στους ναζί
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: Τιμούμε τους πεσόντες ήρωες Ρομά που θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στους ναζί

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση, το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, για να τιμήσει τη μνήμη Ελλήνων Τσιγγάνων στο μνημείο Πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αβύδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κύριλλος. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη. Ο περιφερειάρχης συνοδευόταν από την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Ανάπτυξης Προγραμμάτων και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, Μαρία Ζέρβα και την εντεταλμένη περιφερειακή Σύμβουλο Εθελοντισμού, Ευγένεια Μπαρμπαγιάννη.

Με αφορμή την εκδήλωση ο κ. Πατούλης επισήμανε:

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των συνανθρώπων μας που εκδιώχθηκαν και αφανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεπερνούν τις 800.000. Σαν σήμερα, στις 2 Αυγούστου 1944, δόθηκε η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

»Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα (και των δύο άκρων) οδηγούν μόνο σε σκλαβιά και θηριωδίες. Εμείς οι Έλληνες πολεμήσαμε ολοκληρωτικά καθεστώτα και προσφέραμε Ελευθερία και Δημοκρατία στην κοινωνία και στον λαό. Η ποιότητα ζωής των πολιτών μας και ιδιαίτερα των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης, όπως οι Ρομά, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

»Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που αφορούν τόσο στη στήριξή τους κατά την περίοδο της πανδημίας (παροχή γευμάτων, λήψη μέτρων προστασίας), όσο και διαχρονικά στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Μάλιστα, με πρόσφατες αποφάσεις που λάβαμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξασφαλίσαμε κονδύλια τόσο για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όσο και για τη διοργάνωση κατασκηνωτικού προγράμματος Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων Ρομά».

Στέφανα κατέθεσαν επίσης η βουλευτής Α’ Αθηνών του Μέρα 25 Αγγελική Αδαμοπουλου, εκ μέρους της αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος ο κ. Γιώργος Τάτσης, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Φυλής Νίκος Ζαμπάντης, ο γενικός γραμματέας  Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Στέγη Κορωπί Χρήστος Καλαμιώτης και το υπόλοιπο Δ.Σ., το Δ.Σ. Ένωσης  Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά, ο κ. Κώστας Παϊτέρης , ο κ. Χρήστος Μαρτζέλος, ο αντιπρόεδρος Ελλάν Πασσέ και πρόεδρος συλλόγου  Νεολαίοι και Γυναίκες Ρομά Κάτω Αχαΐας «Ο Άγιος Γεώργιος», ο κ. Αντώνιος Μπατζαλής συνοδευόμενος από τους κ. Γιάννη Θεοδωρόπουλο, έφορο, κ. Ηλία Γιαννόπουλο, νομικό σύμβουλο και κ. Αναστασία Πολίτη, επιστημονική συνεργάτιδα της Ελλάν Πασσέ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πολιτών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet