Γ. Σγουρός: «Φιάσκο το συνέδριο για τη διαχείριση απορριμμάτων»
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: «Φιάσκο το συνέδριο για τη διαχείριση απορριμμάτων»

«Φιάσκο» χαρακτηρίζει το συνέδριο για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική που πραγματοποίησε, από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2015, η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, παραμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σγουρού, «θολό και αβέβαιο, με απρόβλεπτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Αβέβαιο το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική – Φιάσκο το «συνέδριο λύση» – Υπαναχωρεί από αρχικές της δεσμεύσεις η νέα περιφερειακή αρχή – Εξηγήσεις και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα ζητά ο Γ. Σγουρός

Εξαιρετικά θολό και αβέβαιο παραμένει το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με απρόβλεπτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» Γιάννης Σγουρός. 

Όπως τόνισε ο κ. Σγουρός το διεθνές συνέδριο που οργάνωσε πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια δεν συνέβαλε στην εξεύρεση άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων που απαιτούνται πλέον επιτακτικά, ιδίως μετά την απόφαση της νέας διοίκησης να ακυρώσει χωρίς διάλογο και χωρίς να διαθέτει το παραμικρό εναλλακτικό πλάνο, τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων μονάδων επεξεργασίας.

Οι διαγωνισμοί όπως σημείωσε ο κ. Σγουρός θα μπορούσαν να προχωρήσουν από τη νέα διοίκηση στα επόμενα στάδια (Ανταγωνιστικό Διάλογο, Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών), αφού δεν υπήρχε καμία απολύτως δέσμευση έναντι των διαγωνιζομένων εταιρειών ούτε ως προς τις δυναμικότητες των μονάδων, ούτε ως προς τις τεχνολογίες, ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόβλεψη περί εγγυημένων ποσοτήτων, όπως ψευδώς κάποιοι έχουν φροντίσει να διαδώσουν.

Ο κ. Σγουρός κάλεσε μάλιστα τη διοίκηση της Περιφέρειας να επανεξετάσει την απόφασή της με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και όχι τις ανεφάρμοστες και ανέφικτες ιδεοληψίες, στις οποίες έχει εγκλωβιστεί.

Επίσης, στο συνέδριο η νέα διοίκηση της Περιφέρειας απέφυγε για ακόμη μια φορά να απαντήσει στα 14 πολύ σοβαρά ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και στο πως, πότε και με ποιες πηγές χρηματοδότησης θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της.

Αντιθέτως πλήθος ερωτημάτων προκαλεί, η παντελής απουσία έστω και απλής αναφοράς από το κείμενο των συμπερασμάτων του συνεδρίου, στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή και στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Για τις εν λόγω υποδομές η κ. Δούρου έχει δημόσια δεσμευτεί, για τις μεν πρώτες ότι θα πάψουν να λειτουργούν και θα μετεγκατασταθούν, για τον δε ΧΥΤΑ στο Γραμματικό ότι δε θα λειτουργήσει. Τελικά από ό,τι φαίνεται όχι μόνο δεν θα δοθεί τέλος, αλλά θα ισχύσει το «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Φυλή»…

Επίσης από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου προκύπτει ξεκάθαρα η υπαναχώρηση της νέας διοίκησης της Περιφέρειας σε ζητήματα που μέχρι πρότινος φαινόταν ανυποχώρητη. Πλέον η αποκεντρωμένη διαχείριση, έγινε αποκεντρωμένη διαχείριση σε ένα ποσοστό, ενώ για τις μεθόδους επεξεργασίας που θα χρησιμοποιούν οι νέες μονάδες που θα φτιαχτούν, αναφέρεται ότι καμία τεχνολογία δεν ενοχοποιείται, αφήνοντας προφανώς ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της καύσης… 

Τέλος το μπάχαλο που επικρατεί στους σχεδιασμούς της νέας διοίκησης επιβεβαιώνει το εφεύρημα των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης. Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου αναφέρεται ότι ο ΕΔΣΝΑ θα εκπονήσει εντός μηνός Πρότυπα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης τα οποία θα σταλούν άμεσα στους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η νέα διοίκηση καλούσε τους Δήμους να στείλουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει πρώτα να στείλουν στους δήμους υπόδειγμα…

Μετά από τρεις ημέρες συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το μόνο που κατάφερε να αναδείξει μέσα από το διεθνές συνέδριο ήταν την παντελή όσο και επικίνδυνη ένδεια προτάσεων της και να διασπείρει ακόμη περισσότερο την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Η παράταξη «Αττική» θα στηρίξει προτάσεις που θα κατατεθούν από τη νέα διοίκηση, αρκεί να στηρίζονται σε εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές λύσεις. Επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές.   

Δείτε τα δημοσιεύματα για το Συνέδριο «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet