Γ. Σγουρός: «Φτάνει πια»
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: «Φτάνει πια»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών ο Ραμόν Λουίς Βαλκάρθελ Σίσο συμμετείχαν σε συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ευρώπης στο πλαίσιο της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων που ολοκλήρωσε τις εργασίες της σήμερα στην Αθήνα,

Ο κ. Ζ. Μπαρόσο αναγνώρισε τις θυσίες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και έστειλε μήνυμα ελπίδας, δηλώνοντας: «Βρισκόμαστε πλέον σε ένα στάδιο όπου το επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι η ανάπτυξη. Προτεραιότητά μας είναι δουλειές, δουλειές και πάλι δουλειές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι ορισμένες χώρες βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση όταν ζήτησαν τη βοήθεια της Ε.Ε. Έχουμε πλέον ξεπεράσει το πιο δύσκολο στάδιο, αλλά πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά στο υπερβολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αφού δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ισορροπία».

Επιπλέον, ο κ. Ζ. Μπαρόσο εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό αλλά και τα συγχαρητήριά του για τη διοργάνωση της Διάσκεψης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών κ. Ρ. Βαλκαρέλ, δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση: «Συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρό γιατί από την αρχή, παρά τα προβλήματα και τις τόσες δυσκολίες πίστεψε ότι πρέπει να λάβει χώρα η Διάσκεψη στην Αθήνα. Είναι πολύ καλό που λαμβάνει χώρα η Διάσκεψη στην Αθήνα. Δεν ήταν κάτι εύκολο. Οι συνθήκες, οι προϋποθέσεις δεν ήταν εύκολες. Έγινε όμως. Ο κ. Γ. Σγουρός διοργάνωσε τη Διάσκεψη αυτή, συνεπώς, συγχαρητήρια εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής των Περιφερειών. Ήταν μια Διάσκεψη που θα μας μείνει αξέχαστη. Που οργανώθηκε τέλεια. Με φιλοξενία, την ανθρώπινη ζεστασιά που χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα κάνει την Αθήνα, την Ελλάδα και Επιτροπή των Περιφερειών να μη χάνει τίποτα από το μεγαλείο της. Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγχαρητήρια».

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί ο ρόλος της Ε.Ε. στην προώθηση της ανάπτυξης και να προβληθούν τα θετικά αποτελέσματα που είχε για την αντιμετώπιση της κρίσης η συνεργασία σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σχολιάζοντας τη λεπτή σχέση μεταξύ δημοσιονομικής εξυγίανσης και επενδύσεων για την ανάπτυξη, τόνισε ότι: «Κάθε μέτρο λιτότητας πρέπει να υιοθετείται βάσει προσεκτικής αξιολόγησης του αντίκτυπου που έχει. Κατά τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ελλείμματος θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο σωστός βαθμός ευελιξίας, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και να κινητοποιήσουμε επαρκείς πόρους για οικονομική ανάπτυξη». Υπό το πρίσμα αυτό, η ενίσχυση της τοπικής και της περιφερειακής διάστασης των δράσεων με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά το επόμενο έτος θα αποτελέσει βασικό παράγοντα επιτυχίας.

Αυτή την πρόκληση για τις περιφέρειες και τις πόλεις επεσήμανε και ο περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Επιτροπής των Περιφερειών Γιάννης Σγουρός, ο οποίος, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, υποστήριξε: «Ο λαός της Ελλάδας υπέστη τα πάνδεινα κατά τα τελευταία έτη, η δε παρατεταμένη ύφεση επηρεάζει σήμερα τις ζωές του 28% του πληθυσμού. Συνομιλώντας με τους ανθρώπους, ακούω καθημερινά τις επικρίσεις και τις κατηγορίες των συμπατριωτών μου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των πολιτικών μονοδιάστατης λιτότητας που αισθάνονται ότι απειλούν ανά πάσα στιγμή την κοινωνική ισορροπία. Ακούω τους πιο απελπισμένους, εκείνους που υποφέρουν, να λένε στην πολιτική εξουσία “Φτάνει πια. Δεν αντέχουμε άλλο”. Για πολλούς η κατάσταση είναι οριακή. Ακούω και νιώθω την απογοήτευση. Σας μεταφέρω αυτή την απογοήτευση που συνοδεύεται συχνά με θυμό, οργή και πόνο. Είναι πλέον καιρός να δρομολογήσουμε νέα προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά οι αλλαγές αυτές ξεκινούν σε επίπεδο βάσης, από τις τοπικές αρχές. Οι περιφέρειες και οι δήμοι θα πρέπει να εξετάσουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων και να προσαρμόσουν τον ρόλο τους για να διασφαλιστεί καλύτερα η ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ε.Ε. και στην ανάγκη αντιμετώπισής της ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη: χωρίς περισσότερη Ευρώπη το πρόβλημα της κρίσης θα διαιωνίζεται. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια ενιαία Ευρώπη και μια τέτοια Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα. Η Ευρώπη αναγεννήθηκε από τις στάχτες του πολέμου. Μπορούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε μαζί, με πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ όλων των πολιτών της Ευρώπης».

Γιάννης Σγουρός προς Ζοζέ Μπαρόσο και Ραμόν Βαλκάρθελ

«Φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο, λένε οι Έλληνες πολίτες στην πολιτική εξουσία. Σας μεταφέρω αυτή την απογοήτευση που συνοδεύεται συχνά με θυμό, οργή και πόνο. Πρέπει να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην “Ευρώπη των Βρυξελλών” από την “Ευρώπη των Πολιτών”.

»Όμως, ας προσέξουμε: η σημερινή κρίση είναι διαφορετικής ποιότητας. Η παρατεταμένη ύφεση που αντιμετωπίζουν κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η πρωτοφανής ανεργία (και σας μιλάω από μια χώρα όπου η ανεργία άγγιξε το 28%, όπου η ανεργία των νέων έφθασε το 60%. Και, φίλοι μας, οι άνεργοι δεν είναι ποσοστά. Είναι άνθρωποι), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων, όλα αυτά είναι στοιχεία που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη νομιμοποίηση των Ευρωπαϊκών θεσμών και μεγαλώνουν την απόστασή τους από την καθημερινότητα των πολιτών.

»Είναι η ύφεση και η λιτότητα μονόδρομος; Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση; Πώς θα αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα αύξηση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη; Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αυξάνονται;

»Τα ερωτήματα αυτά είναι κρίσιμα και καθοριστικά για το μέλλον της Ευρώπης.

»κύριε πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
»κύριε πρόεδρε της Επιτροπής των Περιφερειών,

»Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Κρίσιμο. Καίριο. Αποφασιστικό. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη όπως πολλοί υποστηρίζουν ή θα αναδιπλωθούμε σε μια πιο περιορισμένη εκδοχή της ενιαίας αγοράς; Δεν πρόκειται για ρητορικό ερώτημα. Πρόκειται για υπαρξιακή συζήτηση.

»Για μένα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται, όσο ποτέ άλλοτε, σε μια ισχυρή Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα. Αυτή η σχέση είναι μια αδιαίρετη σχέση.

»Όμως, κύριοι πρόεδροι, πρέπει να αντιληφθείτε επίσης ότι η χώρα αυτή βιώνει εδώ και μια πενταετία μια πορεία στην έρημο, έναν αληθινό για πολλούς Γολγοθά.

»Εγώ, συνομιλώντας με τους ανθρώπους, ακούω καθημερινά τις επικρίσεις και τις κατηγορίες των συμπατριωτών μου κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των πολιτικών μονοδιάστατης λιτότητας που αισθάνονται ότι απειλούν ανά πάσα στιγμή την κοινωνική ισορροπία. Ακούω τους πιο απελπισμένους, εκείνους που υποφέρουν, να λένε στην πολιτική εξουσία «Φτάνει πια. Δεν αντέχουμε άλλο.

»Για πολλούς η κατάσταση είναι οριακή. Ακούω και νιώθω την απογοήτευση. Σας μεταφέρω αυτή την απογοήτευση, που συνοδεύεται συχνά με θυμό, οργή και πόνο».

Και κατέληξε:

«Η ελληνική οικονομία είναι μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν, επί 5 χρόνια η Ευρώπη να μην μπορεί να δώσει λύση σε ένα τέτοιου μεγέθους πρόβλημα, και να αναλώνεται σε μια άδικη, μονομερή και ηθικολογική αντιμετώπιση της κρίσης. Να επιτρέπει φωνές που λοιδορούν τον ελληνικό λαό και τον παρουσιάζουν ως το μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας οικονομίας. Να στιγματίζονται λαοί, παραδόσεις, πολιτισμοί.

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν μια μεγάλη αλήθεια: “Παν μέτρον άριστον”. Σήμερα, κάπου χάθηκε το μέτρο. Και έχουν όλοι ευθύνη. Έχουν ευθύνη και αυτοί που έπαιρναν και αυτοί που έδιναν τα δάνεια, αλλά και αυτοί που έπρεπε να επιβλέπουν και να ελέγχουν».

Στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης παρέστησαν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς και Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ & δήμαρχος Καλλιθέας Κωνσταντίνος Ασκούνης, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι της Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet