Διαβούλευση σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Διαβούλευση σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Διαβούλευση επί του κειμένου των δράσεων για την ισότητα των φύλων στον Βόρειο Τομέα Αθηνών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου και της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου Αττικής σε Θέματα Ισότητας Φύλων, Νικολέττας Δανιά.

Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016- 2020», σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση. Τα στελέχη των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, παρουσίασαν, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, αναλυτικά ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ως αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα εμπειρίας και συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της περιοχής.

Ο κ. Γ. Καραμέρος, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, ευχαρίστησε τα στελέχη και τους φορείς που συνέβαλαν στην εκπόνηση του σχεδίου και μίλησε για τη σπουδαιότητα των δράσεων για την ισότητα των φύλων, αλλά και για την αναγκαία στήριξη των ευπαθών ομάδων με ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχεδιασμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα ισότητας των φύλων. Είναι ωστόσο σημαντικό να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο κείμενο με προτάσεις δράσεων και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής προκειμένου να καταστήσουμε ρεαλιστικό το όραμα και τον σχεδιασμό μας για την ισότητα των φύλων, τη στήριξη και προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Για μας η ισότητα είναι υπόθεση οικουμενική, όχι γυναικεία».

Οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι για την Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών, όπως παρουσιάστηκαν, συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, των ευπαθών ομάδων, μεταναστριών, προσφύγων στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία.
  • Στήριξη της γυναικείας απασχόλησης, τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας (κυρίως στις ηλικίες 30-44 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανεργία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Παροχή επιδότησης και κινήτρων στις τοπικές επιχειρήσεις για την απασχόληση γυναικών και γυναικών ΑμεΑ. Ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας. Βοήθεια (κυρίως με την μορφή της παροχής ενημέρωσης) για την ανάληψη προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
  • Εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, δεδομένου, ότι κυριαρχεί στον Βόρειο Τομέα Αθηνών η ανεργία γυναικών μεταξύ 30-44 ετών που έχουν προστατευόμενα μέλη ανήλικα παιδιά.
  • Ισόρροπη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Προώθηση και προαγωγή της ισότητας στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, των Μέσων Ενημέρωσης και του αθλητισμού. Άρση των έμφυλων ανισοτήτων στην Υγεία.
  • Διεύρυνση του ωραρίου των υπαρχουσών δομών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων γυναικών και επέκταση των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ή Παιδιών ΑμεΑ. Δημιουργία (επιπλέον) κέντρων γυναικών με συμβουλευτικό ή (και) δημιουργικό χαρακτήρα και ανάπτυξη ανοιχτών υπηρεσιών και κέντρων για την πρόληψη, ενημέρωση, στήριξη των γυναικών.

Στη διαβούλευση την οποία συντόνισε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Τομέα Αθηνών, Παρασκευή Βασιλοπούλου, συμμετείχαν ή παρενέβησαν η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Άννα Παραγιού, η επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝΠΕ, Φωτεινή Βρύνα, η πανεπιστημιακός, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας 50/50 του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Αγγελική Παπάζογλου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Τομέα Αθηνών, Σταυρούλα Παναγοπούλου, η υπάλληλος του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βορείου Τομέα Αθηνών Έλλη Βιδάλη. Παρευρέθηκαν, τέλος, οι διευθυντές των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι από τις επιτροπές ισότητας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων του Βορείου Τομέα Αθηνών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet