Επικεφαλής της παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ο Κώστας Τουλγαρίδης
Περιφέρεια Αττικής

Επικεφαλής της παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική ο Κώστας Τουλγαρίδης

Με μαζική συμμετοχή και πλούσιο διάλογο μέσα σε κλίμα πλούσιου προβληματισμού, έντονης και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης, πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του περιφερειακού σχήματος Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 στην ΑΣΟΕΕ, κατά την οποία ανακοινώθηκε η συμμετοχή στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

Τη συζήτηση άνοιξε εκ μέρους του απερχόμενου συντονιστικού ο Νίκος Αδαμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, παρουσιάζοντας την εκλογική διακήρυξη και το πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο ενόψει των επερχόμενων εκλογών, αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της παράταξης, της συλλογικής προσπάθειας και του διαλόγου με πολιτικές συλλογικότητες και συναγωνιστές που πραγματοποίησε η κίνηση μετά από κάλεσμά της το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου, μέλος του συντονιστικού της κίνησης, παρουσίασε την πρόταση για συνδιοργάνωση ημερίδας με θέμα «Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο, η περίπτωση της Αττικής» που απευθύνεται σε σχήματα, τοπικές πρωτοβουλίες και κινήσεις πόλης με σκοπό, όπως επισημάνθηκε, να τροφοδοτηθεί συλλογικά η συζήτηση μέσα από μία ολοκληρωμένη προσέγγιση των εξελίξεων στον χώρο και τον συντονισμό των δυνάμεων απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων στην Αττική.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη επισημαίνει τα εξής: Ακολούθησαν μια σειρά από παρεμβάσεις από αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος από διάφορες περιοχές της Αττικής, στις οποίες εκφράστηκε η θετική αποτίμηση της δράσης της κίνησης όλη την περίοδο από τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές μέχρι σήμερα. Έμφαση δόθηκε στη σημαντική συμβολή της τόσο μέσα από τις τοποθετήσεις της και τη συνολική στάση της σε μια σειρά από  θέματα και αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και μέσα από την ενεργό συμμετοχή της σε όλες τις κινητοποιήσεις και δράσεις στα ανοιχτά μέτωπα που αφορούν άμεσα τη ζωή των εργαζομένων και συνολικά των κατοίκων στην Αττική (στις φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες σε Μάτι και Μάνδρα, στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τους πλειστηριασμούς, στις αλλαγές που προωθούνται στο παραλιακό μέτωπο, στην επένδυση στο Ελληνικό κ.α.). 

Επιπρόσθετα, έγιναν παρατηρήσεις και προσθήκες με στόχο την εμβάθυνση και τη συμπλήρωση του προγραμματικού πλαισίου, σε μια σειρά από ζητήματα και παρεμβάσεις κριτικής και αυτοκριτικής για τις συλλογικές ανεπάρκειες και αδυναμίες που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Κοινή παραδοχή όλων των αγωνιστών, η ανάγκη ανάδειξης ζητημάτων όπως ο ρόλος του τοπικού κράτους και του «Κλεισθένη», η απευθείας παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δήμους και τις περιφέρειες, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επισημάνθηκε ότι πέντε χρόνια μετά, έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση στο πλαίσιο της πολιτικής που αποδέχεται ως δεδομένη τη μνημονιακή «κανονικότητα» και τις επιταγές της Ε.Ε., και γι΄ αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην επερχόμενη εκλογική μάχη να εκφραστεί και να ενισχυθεί το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που στέκεται μαχητικά μέσα στα κινήματα, αξιοποιώντας τις εμπειρίες των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προτείνοντας μορφές συλλογικής λαϊκής οργάνωσης, καθώς και ένα συνολικό περιεχόμενο αντεπίθεσης και ρήξης με την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τις πολιτικές τους και στο τοπικό κράτος.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα, μέλους του συντονιστικού και πρώην περιφερειακής συμβούλου με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σημασία της εναλλαγής που εφαρμόζεται ήδη από την κίνηση και στη λογική της συλλογικής εκπροσώπησης της κίνησης εν όψει των επερχόμενων εκλογών της 26ης Μαΐου.
Στη συνέλευση συμμετείχαν και δήλωσαν τη συστράτευσή τους με την περιφερειακή κίνηση, μια σειρά από αγωνιστές, συνδικαλιστές,  με πλούσια δράση στο λαϊκό κίνημα και εργατικό κίνημα. Τη στήριξη και ένταξή τους στην Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ανακοίνωσαν η Φλώρα Νικολιδάκη, ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, εκλεγμένη το 2014 με τη Δύναμη Ζωής (παράταξη ΣΥΡΙΖΑ), η Τίνα Μαύρου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη Δύναμη Ζωής το 2014 στην αντιπεριφέρεια Πειραιά, ενώ παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στη διαδικασία πολλές οργανώσεις και συλλογικότητες της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς. 

Στη συνέλευση εγκρίθηκαν η εκλογική διακήρυξη και το πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο και αποφασίστηκε ομόφωνα να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο Κώστας Τουλγαρίδης, εκπαιδευτικός, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ μέχρι το 2018, εκλεγμένος με τις Παρεμβάσεις, πρόεδρος του Συλλόγου Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου», και μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό.

Φιλοδοξία της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική είναι να αυξήσει τις δυνάμεις της στις 26 Μαΐου και να εκλέξει περισσότερους περιφερειακούς συμβούλους στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. 

Η συλλογική εκπροσώπηση της Κίνησης εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα εξασφαλίσει και την εναλλαγή στις θέσεις των περιφερειακών συμβούλων, όπως αποφασίστηκε από την συνέλευση, αποτελείται από τις/τους: Δέσποινα Κουτσούμπα (μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και πρώην περιφερειακή σύμβουλο Αττικής), Φλώρα Νικολιδάκη (περιφερειακή σύμβουλο Αττικής και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς), Ελένη Βαφειάδου (αρχιτεκτόνισσα, μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ και της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου), Μάνο Καμπούρη (αγωνιστή στη Ν. Φιλαδέλφεια), Σπύρο Χαϊκάλη (περιβαλλοντολόγο, εργαζόμενο στο ΕΛΚΕΘΕ), Ηλία Λοΐζο (πρώην εργαζόμενο και συνδικαλιστή στους ΟΤΑ).

Η συνέλευση εξέλεξε επίσης νέο πολυμελές συντονιστικό, με συμμετοχή συντρόφων/φισσών από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet