Η Περιφέρεια Αττικής συγκαλεί τους 66 Δήμους σε συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής συγκαλεί τους 66 Δήμους σε συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων

Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, διοργανώνεται ειδική εκδήλωση – work shop, με τη συμμετοχή και των 66 δημάρχων της Αττικής, που έχουν προσκληθεί, αλλά και τεχνοκρατών, προκειμένου να συζητηθεί το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, στις 12:00, στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52).

Εν όψει της συζήτησης ο κ. Πατούλης απέστειλε, πριν από λίγες ημέρες, επιστολή προς τους δημάρχους και των 66 Δήμων της Αττικής καλώντας τους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους βάσει των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, καθώς και να αναφέρουν τα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή τους.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή, στο συγκεκριμένο ζήτημα η Αττική έχει μείνει πίσω και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Εδώ και χρόνια η μόνη “διαχείριση” που γίνεται στην Αττική είναι η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στη μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης, η οποία σε λίγους μήνες κλείνει, αφού εξαντλείται η δυνατότητά της να δεχθεί κι άλλες ποσότητες απορριμμάτων. Η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, πολύ μακριά από τους ευρωπαϊκούς κι εθνικούς στόχους. Το μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί είναι παρωχημένο, τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, τα “Πράσινα Σημεία” δύσκολα χωροθετούνται και ακόμα πιο δύσκολα χρηματοδοτούνται. Ενώ οι “γωνιές ανακύκλωσης” έχουν αφεθεί να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό των Δήμων και οι στόχοι των Οδηγιών δεν προσεγγίζονται».

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Πατούλης καλεί τους δημάρχους σε συστράτευση προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού ένα σχέδιο σωτηρίας με προτεραιότητα στην άμεση προώθηση της ανακύκλωσης, που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα οδηγεί, σε ρεαλιστικό χρόνο, στην αλλαγή του μοντέλου που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet