Κ. Μανιάτης: “Επανεκλογή με κάθε μέσο θέλει ο Γ. Σγουρός”
Περιφέρεια Αττικής

Κ. Μανιάτης: “Επανεκλογή με κάθε μέσο θέλει ο Γ. Σγουρός”

Ο Κωνσταντίνος Μανιάτης, αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου. Ευχαριστεί τους πολίτες, τους αιρετούς, τους φορείς, συλλόγους και τα σωματεία του Βορείου Τομέα Αθηνών και κάνει αιχμηρές αναφορές στον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και τη δράση του, όπως φαίνεται στο ακόλουθο κείμενο.

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 δεν θα είμαι υποψήφιος.

Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών για την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στο πρόσωπό μου κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Επίσης, ευχαριστώ θερμά όλους τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, τους Κοινωνικούς και Επιστημονικούς Φορείς, τους Συλλόγους, τα Σωματεία και κάθε Συλλογικότητα της ευρύτερης περιοχής του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στα τρία χρόνια που πέρασαν, εργαστήκαμε σκληρά και συστηματικά, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες και με την καθοριστική συμβολή των υπαλλήλων των υπηρεσιών και τη στήριξη των πολιτών πετύχαμε να παραχθεί ένα έργο πολύπλευρο και ουσιαστικό, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους.

Το έργο αυτό, όπως και το έργο στο σύνολο της Περιφέρειας, είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, λαμβανομένης φυσικά υπόψη της θέσης, των αρμοδιοτήτων και του ρόλου που έχει ο καθένας. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο θέλει να ξεχνάει ο κ. Περιφερειάρχης.

Έτσι, από τη μια ζητά την επανεκλογή του κυρίως με βάση αυτό το έργο, το οποίο οικειοποιείται, και από την άλλη δεν συμπεριλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του καθοριστικούς συντελεστές του έργου αυτού, και συγκεκριμένα πέντε από τους οκτώ Αντιπεριφερειάρχες.

Αυτή η αντιφατική στάση του κ. Περιφερειάρχη αναδεικνύει και μια άλλη πλευρά της λειτουργίας του, την αποστροφή του στη συλλογικότητα. Κατ΄ επανάληψη έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι, όχι μόνο αρνείται να λάβει υπόψη τις όποιες διαφορετικές απόψεις και θέσεις ώστε να προκύπτουν τελικά συνθετικές αποφάσεις, που είναι και η ουσία της δημοκρατίας, αλλά και επιπλέον ενοχλείται.

Κατά καιρούς στα αρμόδια όργανα έχουν κατατεθεί σαφείς και τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις μου, με τις οποίες υπερασπίζομαι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης. Σε αρκετά ζητήματα σημαντικά οι θέσεις αυτές ήταν διαφορετικές από αυτές του κ. Περιφερειάρχη. Ενδεικτικά, αναφέρω:

  • Την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών την οποία ο κ. Περιφερειάρχης επικαλείται μόνο στα λόγια, αφού οι ενέργειές του αποσκοπούν στην αποδυνάμωση των Περιφερειακών Ενοτήτων, κάτι που έχει επιτύχει. Μάλιστα, επιδιώκει σταθερά την κατάργηση των Περιφερειακών Ενοτήτων Βόρειου, Δυτικού και Νότιου Τομέα Αθηνών, που αντιστοιχούν σε 26 Δήμους με πληθυσμό 1.650.000 κατοίκους, με στόχο τη δημιουργία ενός υπερδιογκωμένου Κεντρικού Τομέα, δηλαδή την επανασύσταση της παλαιάς Νομαρχίας Αθηνών!
  • Την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους της Περιφέρειας.
  • Την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και προγραμματισμού των αναγκαίων έργων, ο οποίος πρέπει να γίνεται με βάση υπαρκτές ανάγκες και προτεραιότητες και όχι αποσπασματικά και επιλεκτικά με βάση την εκλογική πελατεία.
  • Την αντίδρασή μας στο «σύμφωνο συνεργασίας» με την τρόικα, το οποίο αποσκοπεί στην πλήρη αποδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης.
  • Το σχέδιο αλλαγής του Οργανισμού Περιφέρειας Αττικής. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι προτάσεις του σχεδίου, οι οποίες είναι ενταγμένες στη λογική των μνημονίων και της τρόικα, είχαν ως μοναδικό κριτήριο τη μείωση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού και οδηγούσαν σε έναν υπερσυγκεντρωτισμό. Η υλοποίησή τους θα απέβαινε σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών και της ποιότητας των παρεχόμενων προς αυτούς υπηρεσιών.
  • Το συγκεντρωτικό τρόπο λειτουργίας του κ. Περιφερειάρχη.
  • Την ανάγκη συλλογικής λειτουργίας της παράταξης.
  • Την αναβάθμιση του ρόλου των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Εκείνο που επέδρασε καθοριστικά στις επιλογές του είναι η αγωνιώδης προσπάθειά του να επανεκλεγεί με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Ισχυρίζεται ότι προχωρά στη δημιουργία αδέσμευτου αυτοδιοικητικού συνδυασμού μέσα από μια ευρύτατη διεύρυνση προς «όλες» τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις και μέσα από ανανέωση προσώπων. Στην πράξη όμως προχώρησε στη δημιουργία ενός ψηφοδελτίου, το οποίο δεν έχει καμία πολιτική συνοχή. Προστέθηκαν νέοι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες, που έχουν συγκεκριμένη κομματική προέλευση (Ν.Δ.) κι οι οποίοι στη μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική τους πορεία απέδειξαν ξεκάθαρα ότι μόνο ανεξάρτητοι δεν ήταν. Λειτούργησαν δε με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες και πελατειακές λογικές και πρακτικές. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το ψηφοδέλτιο όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητο, αδέσμευτο και πολυσυλλεκτικό, αλλά αποτελεί κλασική περίπτωση πολιτικής συναλλαγής.

Οι πολίτες του Βόρειου Τομέα Αθηνών, που γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα, είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθούν ανάλογα απέναντι σ΄ αυτές τις παλαιοκομματικές λειτουργίες και πρακτικές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών. Γιατί κανείς πλέον δεν μπορεί να τους αποπροσανατολίσει.

Σε ό,τι με αφορά, συνεχίζω να είμαι ενεργά παρών στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία υπηρετώντας με την ίδια συνέπεια τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, υπερασπιζόμενος ανυποχώρητα την κοινωνική υπόσταση και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
Αντιπεριφερειάρχης
Βόρειου Τομέα Αθηνών

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet