Μέτωπο μεταξύ εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ και Ρ. Δούρου
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Μέτωπο μεταξύ εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ και Ρ. Δούρου

Μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ εργαζομένων και συνδικαλιστών του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, την οποία οι πρώτοι καταγγέλλουν ότι διαχωρίζει τους υπαλλήλους στην ΕΔΣΝΑ σε «ημετέρους» και “ανεπιθύμητους” και προωθεί αναξιοκρατικά τα «δικά μας» παιδιά. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία με «βιομηχανία μετακινήσεων» υπαλλήλων, που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και όχι υπηρεσιακές ανάγκες.

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης απαντά σε σκληρό ύφος στους εργαζόμενους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίθεση εναντίον της έχει ως κίνητρο την άσκηση πίεσης για την επιστροφή επίορκων υπαλλήλων στο Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να απαντά επί των βασικών κατηγοριών που της απευθύνουν οι εργαζόμενοι.

Ακολουθούν η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ και η απάντηση της περιφερειάρχη.

Το κείμενο του Σωματείου των Εργαζομένων

«Πριν από λίγο καιρό το Σωματείο μας είχε καταγγείλει δημόσια τα νέα ήθη που είχε εισάγει στη λειτουργία του φορέα μας η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, που είχαν ως αποτέλεσμα των διαχωρισμό των υπαλλήλων σε ημέτερους και ανεπιθύμητους.

Λίγους μήνες μετά η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι επιδεινώνεται ραγδαία, αφού είναι συνεχή τα φαινόμενα έκδοσης αδικαιολόγητων αποφάσεων μετακίνησης υπαλλήλων, που κατά τη γνώμη μας δεν εξυπηρετούν υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά άλλου είδους σκοπιμότητες, πλήττουν την αξιοκρατία και προκαλούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «βιομηχανίας» μετακινήσεων είναι το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκαπέντε περίπου αποφάσεις με τις οποίες μετακινείται προσωπικό σε άλλες θέσεις από αυτές που υπηρετούσε σήμερα με συνέπεια και συνέχεια.

Και ενώ το δικαίωμα της διοίκησης να αξιοποιεί το προσωπικό κατά τα οριζόμενα στην νομοθεσία δεν αμφισβητείται, δεν μπορούμε παρά να αναδείξουμε το γεγονός ότι για να προωθηθούν «τα δικά μας παιδιά» και να ξεπεραστούν τα εμπόδια ανακαλύφθηκαν παραθυράκια και ένα σωρό αλχημείες όπως :

  • συσσώρευση ΠΕ σε μια διεύθυνση ή σε ένα τμήμα για να προωθηθούν οι δικοί μας ΤΕ ή ΔΕ,
  • υπάλληλοι που είχαν κριθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο ως προϊστάμενοι να τοποθετούνται ως απλοί υπάλληλοι,
  • συνάδελφοι να έχουν μετακινηθεί δύο και τρεις φορές σε ελάχιστο χρονικό διάστημα,
  • οδηγοί που έχουν τις προϋποθέσεις να απομακρύνονται και στη θέση τους να μετακινούνται άλλοι συνάδελφοι χωρίς τις απαιτούμενες άδειες…

Ήδη η συνεχής μετακίνηση των συναδέλφων έχει προκαλέσει προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα μας, χωρίς ευθύνη του προσωπικού, αφού είναι προφανές ότι εγκλιματισμός του στις νέες αρμοδιότητες απαιτεί χρόνο προσαρμογής, πράγμα που η διοίκηση θυσίασε μπροστά στην προώθηση των ημετέρων.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο τα αυτοκίνητα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων να μην έχουν ελαστικά, τα οχήματα και τα μηχανήματα να μην συντηρούνται, πιθανόν να ξεμείνει από πετρέλαιο από τον επόμενο μήνα το σύνολο του μηχανολογικού εξοπλισμού των εγκαταστάσεων, κλιματιστικά και ανελκυστήρες να υπολειτουργούν, οι εργαζόμενοι να μην έχουν μέσα ατομικής προστασίας, εμβόλια ακόμη και το γάλα που δικαιούνται, αν και ο σχετικός διαγωνισμός έχει τελειώσει από της 3 Αυγούστου, να οφείλονται υπερωρίες περασμένων μηνών κ.λπ.

Μετά από όλα αυτά αναρωτιόμαστε, αυτή είναι η δημόσια διοίκηση που οραματίζεται η νέα διοίκηση και αυτές είναι οι αρχές της ισότητας της ισονομίας και αξιοκρατίας που πρεσβεύει;

Την ίδια στιγμή με έκπληξη διαπιστώνουμε τη συνεχή θεσμική υποβάθμιση του φορέα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έγκριση τευχών δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την κατασκευή ΧΥΤΥ Κυθήρων και Αντικυθήρων, που αποτελεί αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.

Ακόμα μεγαλύτερη η έκπληξή μας για το γεγονός ότι ο Γεν. Γραμματέας του φορέα μας, αγνοώντας επιλεκτικά εισηγήσεις Δ/ντών, αρνείται να υπογράψει προέγκριση Κυριακών των εργαζομένων, ακυρώνοντας έτσι την απόφαση της Προέδρου για καθιέρωση υπερωριακής εργασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε τη διοίκηση:

  1.  Άμεσα και σύμφωνα με τον νόμο να κινήσει τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων μέσω του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου.
  2. Να επανεξετάσει τις μετακινήσεις του προσωπικού και να αποκατασταθούν οι αδικίες στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων, όπως τη γραπτή εισήγηση των Δ/ντων, την γνώση του αντικειμένου υπηρεσίας, τον χρόνο υπηρεσίας, την οικογενειακή τους κατάσταση, την μόνιμη κατοικία τους, την ενημέρωση των ιδίων και τη συνεργασία με το σωματείο.
  3. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για τροποποίηση του ΟΕΥ δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ, και δεν προκύπτουν με σαφήνεια οι αρμοδιότητές του, επιπλέον δεν έχει προλάβει να εφαρμοστεί και έτσι να διαπιστωθούν ενδεχόμενες αδυναμίες του. Κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι συρρίκνωση του φορέα μέσω τροποποίησης του ΟΕΥ δεν πρόκειται να περάσει.
  4. Να μας απαντήσει με ποια απόφαση της Ε.Ε. εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα του φορέα μας στην περιφέρεια, για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Κυθήρων και την κατασκευή ΧΥΤΥ.
  5. Να μας απαντήσει η Πρόεδρος για ποιους λόγους ο Γεν. Γραμματέας επιλεκτικά απορρίπτει εισηγήσεις Δ/ντών και με ποια αρμοδιότητα ανακαλεί απόφαση της και εάν έχει αλλάξει η επίσημη τοποθέτηση της στο Σωματείο για την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Γ. Ζαχαρόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας Ι. Πασχάλης

Η απάντηση της περιφερειάρχη

Με σκληρό ύφος απαντά η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στις καταγγελίες των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, δηλώνοντας:

“Όσο οι συνδικαλιστές-κουμπάροι και να με καταγγέλλουν, επί δικής μου διοίκησης δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο Δημόσιο επίορκοι υπάλληλοι.

Όσοι κρατικοί λειτουργοί δεν σέβονται τον όρκο που έδωσαν κατά τον διορισμό τους, θα αντιμετωπίζουν τις νόμιμες συνέπειες των πράξεών τους, γιατί εκλέχθηκα για να υπερασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον.

Όσο θα υπάρχουν εκατομμύρια συμπολιτών μας που στερούνται το δικαίωμα της εργασίας, εγώ θα υπερασπίζομαι το δικαίωμά τους να έχουν τουλάχιστον απέναντί τους μία διοίκηση που επιτελεί το ρόλο της”.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet