Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα «Από τον “Καλλικράτη” στον “Κλεισθένη”»
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα «Από τον “Καλλικράτη” στον “Κλεισθένη”»

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 η ημερίδα με θέμα «Από τον “Καλλικράτη” στον “Κλεισθένη”: Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα χρόνια των μνημονίων» που διοργανώθηκε από 10 περιφερειακές και 23 δημοτικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικές και ουσιαστικές ήταν οι εισηγήσεις, ενώ ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και πλούσιος διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων. Αναπτύχθηκαν διάφορες πλευρές των θεσμικών αλλαγών που έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη φυσιογνωμία και λειτουργία του τοπικού κράτους, όπως, σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, είναι η μετατροπή του σε μηχανισμό υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής του κεντρικού κράτους, η στοχευμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό στο τοπικό κράτος, η επιχειρηματικότητα, η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, η λειτουργία τους με χιλιάδες εργαζομένους προσωρινής και ελαστικής εργασίας.

Σημαντική είναι η εμπειρία που μεταφέρθηκε σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζουν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές σε συμμαχία με το τοπικό κεφάλαιο για την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών της Ε.Ε., ενώ ειδική αναφορά έγινε στην τομή που θα επιφέρει το «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι» στην πολιτική λειτουργία του τοπικού κράτους.

Σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επισημάνθηκε ότι «δεν αποτελεί βήμα εκδημοκρατισμού, αλλά συνιστά απόπειρα ανασυγκρότησης του τοπικού πολιτικού συστήματος, θεσμοποίησης της κοινωνικής συναίνεσης για τις ασκούμενες αντιλαϊκές πολιτικές και τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η άμεση και διαρκής παρέμβαση των οργάνων του λαϊκού κινήματος στις διαδικασίες των οργάνων του τοπικού κράτους».

Τέλος, έγιναν παρεμβάσεις για τα ζητήματα, όπως αυτά αναφέρονται στην ανακοίνωση, της κατ΄ επίφαση δημοκρατίας, της διαπλοκής με την Ε.Ε. και τους μηχανισμούς της,  τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο και την εκχώρηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης δημόσιων πόρων, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις αλλαγές στους ΦΟΣΔΑ, την προώθηση από τους δήμους της «κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας» ως νέου μοντέλου επιχειρηματικότητας και ιδιωτικοποίησης συγκεκριμένων πλευρών των τοπικών υπηρεσιών (κοινωνική φροντίδα, αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, κ.ά.) .

«Η ημερίδα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον διάλογο των σχημάτων σε δήμους και περιφέρειες για μια αριστερή, αντικαπιταλιστική παρέμβαση σήμερα. Εκτιμούμε ότι η κοινή εμπειρία, οι νέες επεξεργασίες και η πανελλαδική συζήτηση μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στο αναγκαίο διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα» τονίζουν οι διοργανώτριες της ημερίδας αντικαπιταλιστικές/αριστερές κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet