Μειώνεται από 80 σε 70km/h το όριο ταχύτητας στο τμήμα της Λ. Βουλιαγμένης από Λ. Αλίμου έως Ποσειδώνος
traction.gr
Print Friendly, PDF & Email
Περιφέρεια Αττικής

Μειώνεται από 80 σε 70km/h το όριο ταχύτητας στο τμήμα της Λ. Βουλιαγμένης από Λ. Αλίμου έως Ποσειδώνος

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή (31/3) του συνεδρίαση, η πρόταση της διοικούσας παράταξης, να μειωθεί το όριο ταχύτητας από τα 80 στα 70 χιλιόμετρα την ώρα στο τμήμα της Λ. Βουλιαγμένης από τη Λ. Αλίμου έως την Ποσειδώνος, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή Αττικής.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρουσίασε αναλυτικά στη σχετική του εισήγηση, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα της διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, Θ. Κατσιγιάννης.

Ειδικότερα, επεσήμανε πως εκπονήθηκε μελέτη η οποία εγκρίθηκε από τη διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών και από την οποία προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • Με τη μείωση του ορίου ταχύτητας κατά 10km επιτυγχάνεται μείωση των ατυχημάτων με τραυματισμό κατά 10% και μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά 20%.
  • Μειώνεται η επικινδυνότητα πρόκλησης  ατυχήματος από 32% που είναι στην ταχύτητα των 80km/h, σε 4,5% που αντιστοιχεί στην ταχύτητα των 70 km/h.
  • Με τη μείωση του ορίου ταχύτητας προκύπτουν περιβαλλοντικά οφέλη όπως, μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και των εκπομπών μονοξείδιου του άνθρακα, μείωση των εκπομπών υδρογονανθράκων και σωματιδίων, μείωση της έντασης θορύβου, μείωση του σχηματισμού όζοντος.
  • Με την καθιέρωση ενιαίου ορίου ταχύτητας 70km/h σε όλο το μήκος της Βουλιαγμένης αυξάνεται η διοχετευτική ικανότητα του συγκεκριμένου οδικού τμήματος. Η διοχετευτική ικανότητα για όριο ταχύτητας στα 80km/h είναι 1.700 οχήματα ανά ώρα και λωρίδα, ενώ για όριο ταχύτητας στα 70km είναι 1.750 οχήματα ανά ώρα και λωρίδα.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Κατσιγιάννης, το πράσινο κύμα (ταχύτητα συντονισμού σηματοδοτών) έχει καθορισθεί για ταχύτητα 70km/h, ενώ υπογράμμισε πως η απώλεια χρόνου των μετακινούμενων, λόγω μείωσης του ορίου ταχύτητας είναι μικρότερη του ενός λεπτού. Επιπρόσθετα, τονίστηκε πως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οδηγίες μελετών οδικών έργων (ΟΜΟΕ) για τη χώρα μας, η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα για αστικές αρτηρίες με χαρακτηριστικά όπως του συγκεκριμένου οδικού τμήματος είναι τα 70km/h.

Ο κ. Πατούλης χαιρέτισε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημειώνοντας τα εξής:

«Προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε το περιβάλλον με στοχευμένες δράσεις, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες οδικές ανάγκες.

»Η Περιφέρεια Αττικής, εναρμονιζόμενη με τις σύγχρονες επιστημονικές απαιτήσεις και διεθνείς πρακτικές, θα συνεχίσει συστηματικά να ελέγχει και να μελετά τα όρια ταχύτητας στους κυκλοφοριακούς άξονες, ειδικά αυτά που έχουν καθορισθεί αρκετά χρόνια πριν, προκειμένου να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες, στη κατεύθυνση καλύτερων συνθηκών οδικής ασφάλειας στην Αττική».

Η διοίκηση της Περιφέρειας αναφέρει πως στο τμήμα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης από τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Αλίμου μέχρι την Ποσειδώνος, το όριο ταχύτητας έχει καθοριστεί στα 80km/h, ενώ αντίθετα σε όλο το υπόλοιπο τμήμα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης το όριο είναι 70km/h.

«Το όριο των 80km/h που ισχύει σήμερα, έχει καθιερωθεί τουλάχιστον 25 χρόνια πριν, όταν κατά μήκος του συγκεκριμένου οδικού τμήματος υπήρχαν ελάχιστες δραστηριότητες. Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, με πλήθος δραστηριοτήτων, με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και ποικιλόμορφη σύνθεση κυκλοφορίας. Έπρεπε επομένως να επαναξιολογηθεί και να επαναπροσδιοριστεί το όριο ταχύτητας της οδού με τα νέα δεδομένα», επισημαίνει, τέλος, η περιφερειακή αρχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet