Γ. Σγουρός: Πυλώνας ανάπτυξης η Περιφέρεια
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: Πυλώνας ανάπτυξης η Περιφέρεια

Στο συνέδριο της «Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), παρέστη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος κατά την ομιλία του και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η Περιφερειακή Ανάπτυξη θα λειτουργήσει ως σημαντικός πυλώνας ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας.

«Οι δράσεις που προωθούν την επιχειρηματικότητα σήμερα είναι αναγκαίες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, διότι ο τόπος έχει ανάγκη από βαθιές τομές στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που θα αποκεντρώνουν και θα αποσυγκεντρώνουν τις διαδικασίες στον τομέα ανάπτυξης», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αττικής και συνέχισε αναδεικνύοντας τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής: «Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει εγκριθεί η Δημιουργία Θερμοκοιτίδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας η οποία θα βοηθήσει στην υλοποίηση του προγράμματος “κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων”, μέσα από τη φιλοξενία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Στο ίδιο κτήριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζεται να λειτουργήσει και Κέντρο Επιχειρηματικής Υποστήριξης στο οποίο θα λειτουργεί ως σημείο επαφής με υποψήφιους νέους επιχειρηματίες. Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, το ΤΕΙ Αθηνών, το ΒΙC Αττικής και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών συμμετέχει στη συγχρηματοδοτούμενη πράξη Δημιουργία ενός Κεντρικού Μηχανισμού για την στήριξη της ανάπτυξης και την προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας, με στόχο την προώθηση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας, ο οποίος θα εποπτεύεται από την αρμόδια Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και θα έχει ρόλο επιστημονικό, συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό».

Επιπλέον ο κ. Γ. Σγουρός τόνισε: «Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. Με τον Καλλικράτη έχουν αποδοθεί στις Περιφέρειες σημαντικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Οι θέσεις μας έχουν δύο βασικούς άξονες. Πρώτον, την κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της αιρετής Περιφέρειας ώστε να θωρακιστεί θεσμικά ο αναπτυξιακός της ρόλος στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και δεύτερον τη θεσμική ολοκλήρωση του ρόλου των αιρετών Περιφερειών στον αναπτυξιακό προγραμματισμό και τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

Στο συνέδριο, χαιρετισμό απήυθυναν ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης Αλέξανδρος Γιαννέλος, ο οποίος έδωσε έμφαση στη συνολική δουλειά που χρειάζεται για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα του μέσα από τη διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου να δοθεί ένας προσανατολισμός και μία κατεύθυνση στον τομέα αυτό, καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, αφού συνδυάζει την οικονομική βιωσιμότητα με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Ανάμεσα σε πολλούς και αξιόλογους συνομιλητές του Συνεδρίου, τον λόγο πήρε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος μίλησε για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, ενώ ανέφερε ότι η ανάπτυξη του γεωργικού τομέα αποτελεί εξ ορισμού σημείο αναφοράς της ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet