Ομιλία επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝΠΕ στη γεν. συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου
Περιφέρεια Αττικής

Ομιλία επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της ΕΝΠΕ στη γεν. συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου

«Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, για τις τοπικές κυβερνήσεις, είναι το πλέον κεντρικοποιημένο, υπερσυγκεντρωτικό (centralized) κράτος του ΟΟΣΑ όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες. Είναι αδήριτη ανάγκη, είναι μονόδρομος αυτή η κατάσταση να αλλάξει αν θέλουμε  η χώρα μας να συμβαδίσει με την εποχή της, αν θέλουμε να μιλάμε για αποτελεσματικότητα και γνήσια δημοκρατία με τους πολίτες να έχουν κυρίαρχο λόγο στις τοπικές υποθέσεις» τόνισε η επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Φωτεινή Βρύνα μιλώντας χθες, Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 στην 35η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου στη Λευκωσία.

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υπουργούς και δημάρχους της Κύπρου, η κ. Φωτεινή Βρύνα μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, από τη Νορβηγία όπου βρισκόταν για να παραλάβει το βραβείο POMPIDOU του Συμβουλίου της Ευρώπης για πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει το «Εργαστήρι Ζωής» του Κέντρου Πρόληψης Λάρισας.

Συγκεκριμένα, η κ. Βρύνα επισήμανε: «Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος μου ανέθεσε να επισημάνω ότι η παρουσία του εκεί εκπέμπει και τον εξής συμβολισμό: “Η Αυτοδιοίκηση που θέλουμε και για την οποία εργαζόμαστε και μοχθούμε καθημερινά είναι η Αυτοδιοίκηση της καινοτομίας, της δημιουργικότητας, της εξωστρέφειας, των ανοιχτών οριζόντων, της αριστείας. Αυτή την Αυτοδιοίκηση θέλουμε να οικοδομήσουμε: την Αυτοδιοίκηση που πρωτοπορεί, που διαμορφώνει τις εξελίξεις, που παρεμβαίνει σε πραγματικό χρόνο ικανοποιώντας τις ανάγκες της κοινωνίας”».

«Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλά ανάλογα τέτοια λαμπρά παραδείγματα, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και αλλού», πρόσθεσε η κ. Βρύνα υπογραμμίζοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν είναι απλά ο πλησιέστερος προς τον πολίτη θεσμός, είναι ο κατ΄ εξοχήν ανθρωποκεντρικός θεσμός, ο θεσμός στον οποίο προσβλέπει ως στήριγμα αλλά και για να βελτιώσει την καθημερινότητά της κάθε οικογένεια».

«Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι οι ώριμες δημοκρατίες και τα προηγμένα οικονομικά κράτη του πλανήτη έχουν ισχυρούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς» σημείωσε παραπέμποντας σε επιστημονικές μελέτες διεθνών οργανισμών από τις οποίες προκύπτει ξεκάθαρα, όπως είπε, ότι «όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός αποκέντρωσης μιας χώρας, όσο ισχυρότεροι είναι οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα των πολιτών».

Η Αυτοδιοίκηση σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης

Η κ. Φωτεινή Βρύνα ανέδειξε στην ομιλία της το γεγονός ότι «η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που κλήθηκε να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο -σε κάποιες χώρες το μεγαλύτερο – φορτίο της τελευταίας οικονομικής κρίσης».

«Χαρακτηριστικό είναι – ανέφερε – ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, οι δημόσιες επενδύσεις στο σύνολό τους στην Ε.Ε. μειώθηκαν από 3,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2008, σε 2,7% το 2017, μειώθηκαν δηλαδή κατά το ένα πέμπτο.

»Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι τοπικές δημόσιες επενδύσεις, οι επενδύσεις δηλαδή της Αυτοδιοίκησης, μειώθηκαν κατά το ένα τέταρτο: από 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2008, σε 1,1% το 2017».

Επιπρόσθετα, παρέθεσε τα στοιχεία έρευνας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. που διενεργήθηκε το 2017 και δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την οποία:

  • το 45% των εκπροσώπων περιφερειακών και τοπικών αρχών δήλωσαν ότι τα τελευταία χρόνια έχει περικοπεί η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος,
  • ενώ το 32% ότι ανατίθενται συνεχώς νέες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς τους αναλογούντες πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς.
«Λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη»

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Φ. Βρύνα επαναβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την απόλυτη στήριξη και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στις προσπάθειες της Κύπρου, της κυπριακής κυβέρνησης για λύση δίκαιη, λύση λειτουργική και βιώσιμη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Λύση σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, η οποία βεβαίως δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί» τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet