Ο Γιάννης Σγουρός στο «Ε»: Θα επαναφέρω την Περιφέρεια Αττικής στις σωστές «ράγες»
Περιφέρεια Αττικής

Ο Γιάννης Σγουρός στο «Ε»: Θα επαναφέρω την Περιφέρεια Αττικής στις σωστές «ράγες»

«Χειμαρρώδης» ήταν ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης Αττική Μόνο με Έργο, Γιάννης Σγουρός, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση του νέου ονόματος του συνδυασμού (Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττική) με τον οποίο θα κατέβει εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης στις επερχόμενες εκλογές. Απόφαση που έρχεται να «διασκεδάσει» τις φημολογίες που τον έφερναν κατά καιρούς να κατεβαίνει υποψήφιος στην κεντρική πολιτική σκηνή, κάθε φορά και με διαφορετικό κόμμα.

Ή, μήπως, δεν τις «διασκεδάζει»; Ίσως είναι πρόωρο ν’ απαντηθεί το ερώτημα, αφού όταν θίξαμε το συγκεκριμένο θέμα, στο «περιθώριο» της συνέντευξης μαζί του, ο ίδιος, χαμογελώντας αινιγματικά, μας απάντησε με τη ρήση του Ηρακλείτου «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’ αυτό μένειν»…

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

«Ο αυτοδιοικητικός, εάν θέλει να είναι επιτυχημένος, πρέπει να στέκεται 100 μέτρα μακριά από το κόμμα».

Σε ό,τι αφορά το κυρίως «μενού» της συνέντευξης, ο κ. Σγουρός άσκησε σκληρή κριτική στη νυν περιφερειακή Αρχή, η οποία -όπως χαρακτηριστικά είπε- τελεί υπό «πλήρη σύγχυση», καθώς είναι «δέσμια ανέφικτων προεκλογικών της εξαγγελιών και ψεμάτων». Ο τέως περιφερειάρχης επέμεινε στον χαρακτηρισμό «καταστροφικό» σε ό,τι αφορά το έργο της σημερινής περιφερειακής διοίκησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα οικονομικά, όπου υποστήριξε ότι «οι βάσεις για τη χρεοκοπία της Περιφέρειας Αττικής έχουν ήδη μπει».

Αναφορικά με τον ίδιο και τον νέο αυτοδιοικητικό συνδυασμό που ανακοίνωσε υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας του από τις κομματικές ταμπέλες, επισημαίνοντας ότι παραμένει υπέρμαχος της άποψης ότι «ο αυτοδιοικητικός, εάν θέλει να είναι επιτυχημένος, πρέπει να στέκεται 100 μέτρα μακριά από το κόμμα», ενώ πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να επαναφέρει την Περιφέρεια Αττικής «πάνω στις σωστές ράγες».

«Ξεκινάμε» ήταν το σύνθημά σας κ. Σγουρέ κατά την πρόσφατη εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της αυτοδιοικητικής παράταξής σας. «Ξεκινάμε» προς τα πού και με ποιους;

Το «Ξεκινάμε» σηματοδοτεί και συμβολίζει την έναρξη της προσπάθειας να επαναφέρουμε την Περιφέρεια Αττικής στον δρόμο της ανάπτυξης και της επιτυχίας, μετά από τριάμιση χρόνια ολιγωρίας και υστέρησης. Σε αυτή την προσπάθεια, προσκεκλημένοι είναι όλοι οι πολίτες που αξίζουν πολλά περισσότερα από μία αποτυχημένη διαχείριση, βασισμένη στο προεκλογικό ψέμα, στο εμπόριο ελπίδας, στην εκμετάλλευση.

Απευθύνατε ανοιχτό κάλεσμα «σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, χωρίς κομματικές ταμπέλες, διακρίσεις και διαχωρισμούς». Ένας κακόπιστος δημοσιογράφος, όπως εγώ, θα έλεγε ότι το ίδιο υποστηρίζουν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, αλλά το κομματικό DNA δύσκολα «αλλοιώνεται». Εσείς τι νομίζετε;

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια. Για παράδειγμα η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, πράγματι, αποδεικνύεται ότι δεν κατάφερε να αποφύγει τον στενό εναγκαλισμό με το κόμμα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν η ίδια η περιφερειάρχης είναι ταυτόχρονα και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε ό,τι με αφορά έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι ο αυτοδιοικητικός, εάν θέλει να είναι επιτυχημένος, πρέπει να στέκεται 100 μέτρα μακριά από το κόμμα. Και αν μη τι άλλο έχω τηρήσει σε ολόκληρη τη  διαδρομή μου τον άγραφο νόμο του ασυμβίβαστου ανάμεσα στο κόμμα και την Αυτοδιοίκηση. Και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν.

Δεν είναι κάπως νωρίς για την εκδήλωση της υποψηφιότητας, δεδομένων ότι ο χρόνος των εκλογών πάει για το τέλος του 2019 και ακόμη δεν γνωρίζουμε τον εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν;

Όταν δεν εξαρτάσαι από κόμματα και χρίσματα και μπορείς να κοιτάς στα μάτια τους πολίτες με καθαρό βλέμμα, η ανακοίνωση υποψηφιότητας είναι πιο εύκολη. Άλλωστε, επίσημα, απομένει λιγότερο από ενάμιση χρόνος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον οποίο θα αξιοποιήσουμε για την κατά το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία μας.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει καθ’ όλα έτοιμους.

.

________________________________________

«Όταν το προεκλογικό σου πρόγραμμα είναι χωρίς αρχή, μέση και τέλος, ανάλογη θα είναι και η διοίκηση που θα ασκήσεις».

________________________________________

Επ’ ευκαιρία πώς κρίνετε την προοπτική να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές;

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησα ανοικτά και στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών. Δεν είμαστε κατά της απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση κρούει ανοικτές θύρες.

Για μας η απλή αναλογική είναι δημοκρατική πρόκληση. Εξαρτάται όμως πώς την εφαρμόζεις και πότε την εφαρμόζεις. Διότι -φέρνω ένα παράδειγμα- εάν γίνει πράξη η σκέψη να μην συνδέεται η ανθρωπογεωγραφία των συμβουλίων με το πρόσωπο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, τότε είναι σαφές ότι οδηγούμαστε σε καταστάσεις απρόβλεπτες.

Προσωπικώς καλώ τον κ. υπουργό να μην θυσιάσει την ομαλή λειτουργία των αυτοδιοικητικών θεσμών στον βωμό του χρώματος του εκλογικού χάρτη. Δεν μπορεί δήμοι και περιφέρειες να γίνουν μπάχαλο στην προοπτική να κερδίσει ένα κόμμα έναν δήμο ή μία περιφέρεια παραπάνω.

Έχετε αναφέρει αρκετές φορές ότι η περιφερειακή Αρχή της κ. Ρένας Δούρου ουσιαστικά εφαρμόζει το δικό σας έργο, το οποίο κατήγγειλε προεκλογικώς. Αυτό δεν θα έπρεπε να σας ικανοποιεί και, εν τέλει, να αξιολογείται θετικά, αφού εφαρμόζεται μια πολιτική που κι εσείς θα υλοποιούσατε εάν ήσασταν περιφερειάρχης;

Η σημερινή διοίκηση τελεί σε σύγχυση γιατί είναι δέσμια των ανέφικτων προεκλογικών της εξαγγελιών και ψεμάτων, με αποτέλεσμα αλλού να πατά και αλλού να βρίσκεται. Με καταγγελίες ξεκίνησε προεκλογικά, με εφαρμογή του έργου μας συνέχισε μετεκλογικά και άλλα έχει καταλήξει να εφαρμόζει στο σημερινό μεσοδιάστημα σε σχέση με αυτά που υποσχόταν και ξεκίνησε να κάνει. Ένας αχταρμάς δηλαδή.

Όπως έχω ξαναπεί, όταν το προεκλογικό σου πρόγραμμα είναι χωρίς αρχή, μέση και τέλος, ανάλογη θα είναι και η διοίκηση που θα ασκήσεις. Δεν διαψεύστηκα.

«Η κ. Δούρου ακολουθεί πιστά τη συνταγή της χρεοκοπίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους».

Υπάρχουν καταγγελίες από αρκετούς δημάρχους, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ότι η περιφερειακή Αρχή «μοιράζει» χρήματα στους Δήμους αναλόγως με τη «φιλικότητα» ή μη της εκάστοτε δημοτικής Αρχής. Έχετε την ίδια αίσθηση κι εσείς;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία παρουσιάζεται πράγματι ανισοκατανομή πόρων μεταξύ των δήμων της Αττικής, που δεν συνάδει με το συνταγματικό και νομοθετικό πνεύμα των σχέσεων συνεργασίας που θα πρέπει να διέπει τους δύο βαθμούς. Άλλωστε, έχουν υπάρξει ήδη πλείστες όσες δημόσιες διαμαρτυρίες αιρετών.

Η θέση του περιφερειάρχη πρέπει να είναι τόσο ψηλά ώστε να μην διαχωρίζει δήμους σε αρεστούς και μη, σε «πατρικίους και πληβείους». Αυτή είναι η θέση μου.

Έχετε χαρακτηρίσει το έργο της νυν περιφερειακής Αρχής ως καταστροφικό για την Περιφέρεια Αττικής. Δεν είναι κάπως υπερβολικός ο χαρακτηρισμός; Ποια καταστροφή έχετε εντοπίσει από τη μέχρι σήμερα διοίκηση;

Οι τομείς στους οποίους η πολιτική της κ. Δούρου είναι καταστροφική εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα, από την πολιτική προστασία και το περιβάλλον έως τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θα μπορούσα να σας αναλύω επί μακρόν, ας σταθούμε όμως στα οικονομικά. Όταν παραδίδεις το 2014 μια Περιφέρεια νοικοκυρεμένη οικονομικά με πλεόνασμα 350 εκατ. ευρώ και βιώσιμη για το μέλλον και βλέπεις ότι μέσα σε τρία χρόνια η υπερ-δέσμευση πόρων για έργα έχει φτάσει να ξεπερνά κατά 600% τα τακτικά έσοδα, τότε σαφώς υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα πολύ μεγάλο.

Οι βάσεις για τη χρεοκοπία της Περιφέρειας Αττικής έχουν ήδη μπει. Δυστυχώς, μετά από επτά χρόνια μνημονίου, κάποιοι φαίνεται ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Η κ. Δούρου ακολουθεί πιστά τη συνταγή της χρεοκοπίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Πώς κρίνετε τις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης β’ βαθμού και πώς αυτές μεταξύ της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού; Τι νομίζετε ότι πρέπει ν’ αλλάξει;

Αυτό που απαιτείται ώστε κάθε βαθμίδα διοίκησης να λειτουργεί αποτελεσματικά κατά το μέρος που της αναλογεί προς όφελος των πολιτών είναι ένας ξεκάθαρος καταστατικός χάρτης που θα θέτει όρια και κανόνες στον σημερινό «λαβύρινθο» της πολυνομίας και γραφειοκρατίας.

Κατά τη γνώμη μου, το κράτος πρέπει να περιοριστεί σε επιτελικό στρατηγικό ρόλο και να πάψει να ανακατεύεται στα των δήμων και περιφερειών. Αναγκαία προϋπόθεση η οικονομική και κανονιστική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

.

________________________________________

«Η θέση του περιφερειάρχη πρέπει να είναι τόσο ψηλά ώστε να μην διαχωρίζει δήμους σε αρεστούς και μη, σε «πατρικίους και πληβείους».

________________________________________

Τι αφήσατε ανολοκλήρωτο κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας, το οποίο θέλετε να συνεχίσετε, εάν εκλεγείτε εκ νέου στη θέση του περιφερειάρχη;

Η πρώτη θητεία της περιόδου 2011-2014 είχε διάρκεια μόλις τριάμισι ετών και ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς έπρεπε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στα νέα σχήματα και στις νέες αρμοδιότητες που προέβλεπε ο «Καλλικράτης». Εμείς βέβαια καταφέραμε όχι απλώς να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργική και διοικητική μετάβαση, αλλά να αυξήσουμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κατά 400%, να δημιουργήσουμε -με βάση το αποθεματικό της Νομαρχίας Αθηνών- το πλεόνασμα των 350 εκατ. ευρώ, να υλοποιήσουμε πάνω από 1.000 έργα υποδομών σε όλους τους δήμους, να προετοιμάσουμε τη νέα προγραμματική περίοδο, το ΕΣΠΑ 2014-2020 με κοινωνικό προσανατολισμό.

Πλέον η κατάσταση αυτή έχει ανατραπεί, αφού η απορρόφηση ίδιων πόρων είναι μειωμένη κατά 25%, το ΕΣΠΑ «σέρνεται», με κρίσιμους άξονες για την επιχειρηματικότητα να έχουν μηδενική απορρόφηση, η λειτουργία των συλλογικών οργάνων έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι.

Στόχος μου είναι να επιστρέψει η Περιφέρεια Αττικής πάνω στις σωστές «ράγες».

Εάν εκλεγείτε το 2019 τι θα αποφύγετε από όσα κάνατε στην προηγούμενη θητεία σας και ποιο νέο όραμα θα θέλατε να υλοποιήσετε;

Ας μην προτρέχουμε σε υποθετικά σενάρια. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά και καλή δύναμη σε όλους τους συμπολίτες μας, στους επισκέπτες και αναγνώστες της ιστοσελίδας σας και στην οικογένεια του enypografa.gr.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. Κ.Α.

    Περιμένουμε με αγωνία τον κο Σγουρό να ξανααναλάβει για να συνεχίσει να κάνει τις εξυπηρετήσεις και την μεγάλη του ζωή. Μονο και μονο που δεν εχει πολιτικές φιλοδοξίες να ανέβει στην ιεραρχία και να γίνει ας πουμε βουλευτής, μιας και είναι δηλωμένος ΠΑΣΟΚ απο πάντα, με βάζει σε σκέψεις σχετικά με το πόσο καλά περνάει στην αυτοδιοίκηση. Σαν τους δημάρχους που τρώγαν για χρόνια δημόσιο χρήμα και μετά αφήναν δήμους και νομαρχίες καταχρεωμένες και τις ευθύνες βέβαια στους επόμενους.

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet