Ο Γ. Σγουρός επισκέφθηκε την Εισαγγελία για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Περιφέρεια Αττικής

Ο Γ. Σγουρός επισκέφθηκε την Εισαγγελία για τον ΧΥΤΑ Φυλής

Συνάντηση με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είχε την Παρασκευή 20 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με σκοπό να την ενημερώσει για το φαινόμενο της παράνομης εισόδου μη αρμοδίων ατόμων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή περιστατικό πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ Φυλής που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιουνίου. Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ διεμήνυσε ότι ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός έως ότου ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, και ότι πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατ΄ αγνώστων, όπως αναφέρεται στην ακόλουθη ανακοίνωση.

Την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο κ. Σγουρός που επισκέφθηκε την εισαγγελία μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη ενημέρωσε την προϊσταμένη για το διαχρονικό φαινόμενο της παράνομης εισόδου τρίτων στον ΧΥΤΑ και τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τη Δευτέρα 23 Ιουνίου ο κ. Σγουρός θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατ΄ αγνώστων.

Αργότερα το μεσημέρι ο κ. Σγουρός επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ Φυλής και επέβλεψε τις εργασίες τελικής αποκατάστασης του ημερησίου μετώπου διάθεσης των απορριμμάτων όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε «Έχω επισημάνει κατ΄ επανάληψη, προς όλους τους διατελέσαντες υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία ότι στον ΧΥΤΑ καταλύεται σχεδόν σε καθημερινή βάση η νομιμότητα. Ότι επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας από διάφορα παρα-κυκλώματα που λυμαίνονται τη λειτουργία του. Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα είναι πενιχρή και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματική. Εμείς θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά και περιμένουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος. Επαναλαμβάνω όσο δεν προστατεύεται επαρκώς ο χώρος, οι εργασίες υγειονομικής ταφής δεν θα εκτελούνται. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων».

Επισημαίνεται ότι η φωτιά στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων του ΧΥΤΑ Φυλής ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Ιουνίου γύρω στις 20:15 και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα τα επιτόπου διαθέσιμα οχήματα και μηχανήματα έργων.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσε μεγάλος αριθμός μηχανημάτων προώθησης, φορτηγών μεταφοράς χώματος, υδροφόρες, jcb και φορτωτές για την επικάλυψη με χώμα των εστιών της πυρκαγιάς.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής παρέμεινε σήμερα κλειστός για να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του ημερήσιου μετώπου.

Η επαναλειτουργία του χώρου θα ξεκινήσει από το Σάββατο 21 Ιουνίου υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν μέτρα ασφάλειας από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα υπάρχουν εντός του χώρου ξένα με τις εργασίες της υγειονομικής ταφής άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση της ασφάλειας του ΧΥΤΑ ο ΕΔΣΝΑ έχει προχωρήσει καθ΄ υπόδειξη της Ελληνικής Αστυνομίας σε σημαντικές εργασίες ενίσχυσης ή / και κατασκευής νέας περίφραξης και στη διενέργεια διαγωνισμού για τη φύλαξή του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet