Παρουσίαση έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην Αττική
Περιφέρεια Αττικής

Παρουσίαση έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην Αττική

Τα ευρήματα της έρευνας με θέμα τις «Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής» παρουσίασαν σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, και ο γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Κώστας Κουλούρης, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας.

«Πρόκειται για εργαλείο για την Περιφέρεια Αττικής, στο μέτρο και τον βαθμό που μπορεί να μας βοηθήσει να χαρτογραφήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες των συμπολιτών μας, με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, είτε αυτές οι ανάγκες αφορούν την ασφάλεια είτε τις υπηρεσίες υγείας. Τις αστικές υποδομές ή το περιβάλλον. Τη διαχείριση των απορριμμάτων ή τις ανάγκες πρόσβασης σε πολιτιστικά δρώμενα», επισήμανε η περιφερειάρχης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή η έρευνα αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως εφαλτήριο. Εφαλτήριο αποφάσεων και ενεργειών μας». Η ίδια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ευρήματα σε σχέση με τα ζητήματα του «νέου επιχειρείν», που προωθεί η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ενισχύοντας νέες μορφές επιχειρηματικότητας -νεοφυούς, γυναικείας , στο πλαίσιο ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, «όχι μόνο για την Αττική αλλά ευρύτερα για τον τόπο», όπως σημείωσε η περιφερειάρχης, αναφερόμενη στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων που θίγει η έρευνα.

Η κ. Δούρου υπογράμμισε το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» που παρουσιάζουν ορισμένα ευρήματα της έρευνας σχετικά «με τον τρόπο με τον οποίο εμείς, η διοίκηση της Περιφέρειας, αντιλαμβανόμαστε την άσκηση διοίκησης». «Είναι φανερό ότι οι συμπολίτες μας δίνουν μικρή σημασία στις υποδομές… αντιπλημμυρικής προστασίας» εξήγησε η ίδια προσθέτοντας: «Συγκεκριμένα η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αξιολογείται ως σημαντικό πρόβλημα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους στην περιοχή που μένουν, από μόλις 1,1 πολίτες». «Ωστόσο η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής είναι κάτι που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες και πρέπει να γίνει -και γίνεται από εμάς- στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού, με σοβαρά έργα υποδομής σε όλους τους δήμους. Εμείς δηλαδή έχουμε μια σαφή επιλογή. Δίνουμε έμφαση, όχι στα έργα βιτρίνας, αλλά σε όσα προστατεύουν τη ζωή και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Είτε πρόκειται για τον Φαληρικό Όρμο είτε για σειρά σοβαρών έργων στη Δυτική Αττική και όχι μόνο σε αυτή», τόνισε.

Η ίδια παρατήρησε: «Επιλέγουμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα, να μην επιλέξουμε την εύκολη λύση. Επιλέγουμε στρατηγικές μεγάλου χρονικού ορίζοντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ακόμη κι όταν αυτοί προχωρούν σε διαφορετική αξιολόγηση».

«Υπάρχουν φυσικά και περιπτώσεις που οι αξιολογήσεις των συμπολιτών μας συμβαδίζουν απόλυτα με τις επιλογές μας» είπε η περιφερειάρχης, φέρνοντας τα παραδείγματα των υπηρεσιών υγείας και των δημόσιων μεταφορών: «Η απόφασή μας, για την οποία χρειάστηκε και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, για υλικοτεχνική στήριξη και των 31 νοσοκομείων της Αττικής, με αγορά μηχανημάτων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, ανταποκρίνεται απολύτως στα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία το 55% των συμπολιτών μας δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας». «Ενισχύουμε τον στόλο των λεωφορείων του ΟΑΣΑ με 92 οικολογικά λεωφορεία, κόστους 30 εκατομμυρίων, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για την αγορά 200 οχημάτων κόστους 5 εκατομμυρίων», σημείωσε.

Τέλος, η περιφερειάρχης τόνισε ότι «η παρούσα μελέτη επιτελεί κι ένα ακόμη έργο: υποδεικνύει, έστω εμμέσως, κι εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ειδικότερα μια Περιφέρεια με τα μητροπολιτικά χαρακτηριστικά της Αττικής, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί, επαρκώς και αποτελεσματικά, στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών της, χωρίς να είναι αναγκασμένη να λειτουργεί στα όρια των αρμοδιοτήτων της, όπως συχνά είμαστε σήμερα αναγκασμένοι να κάνουμε». «Μια πραγματική δηλαδή μητροπολιτική Περιφέρεια στο πλευρό των πολιτών και των επιχειρήσεων, με τους κατάλληλους πόρους και τα θεσμικά εργαλεία, για τη βελτίωση του περιβάλλοντος ζωής και εργασίας των πολιτών της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Παναγιώτης Αθανασιάδης. Η έρευνα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με στόχο την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στους τομείς της εργασίας και των συνθηκών διαβίωσης τόσο στον πληθυσμό των εργαζομένων όσο και των ανέργων στην Αττική. Αντικατοπτρίζει όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στην Περιφέρεια Αττικής και θα αποτελέσει οδηγό στοχευμένων δράσεων του ΕΚΑ κατά το επόμενο διάστημα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet