285 παραβάτες σε 2.864 υγειονομικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις εντόπισε η Περιφέρεια Αττικής την περίοδο 30/3 έως 16/4
Print Friendly, PDF & Email
Επιχειρήσεις-Αγορά

285 παραβάτες σε 2.864 υγειονομικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις εντόπισε η Περιφέρεια Αττικής την περίοδο 30/3 έως 16/4

Σημαντικά συμπεράσματα και στοιχεία προκύπτουν από τους ελέγχους οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας μετά από εντολή του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, κατά την περίοδο που προηγήθηκε του Πάσχα.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τροφίμων και ποτών και οι μεταφορικές επιχειρήσεις εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας, όπως προκύπτει από τους εν λόγω ελέγχους.

Συνολικά, οι γενικές διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας, Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής και Αλιείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης – Κλιματικής Αλλαγής, πραγματοποίησαν πάνω από 2.864 ελέγχους μέχρι και τις 16 Απριλίου.

Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκε σε 285 περιπτώσεις μη τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ήδη έχουν ξεκινήσει να επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή, έγινε και κατάσχεση τροφίμων. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των προστίμων δεν μπορεί να προσδιοριστεί στην παρούσα φάση, καθώς αυτά επιβάλλονται μετά από εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών.

Για τα στοιχεία των ελέγχων έχει ενημερωθεί ήδη ο κ. Πατούλης ο οποίος έχει δώσει «σαφή και αυστηρή εντολή να υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μπει μια τάξη και να προστατευτεί ουσιαστικά η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών». Επιπλέον έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί, καθώς και για τις διαπιστώσεις από τον επανέλεγχο που διενεργείται σε επιχειρήσεις που έχουν εντοπιστεί να παρανομούν. Μάλιστα ο περιφερειάρχης επισημαίνει την ανάγκη οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα να είναι στοχευμένοι σε τομείς στους οποίους διαπιστώνονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

«Οι παραβάτες θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στη δικαιοσύνη. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και για τον λόγο αυτό θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να πατάξουμε οριστικά και αμετάκλητατα φαινόμενα παραβατικότητας και μη σύννομης συμπεριφοράς. Αξίζουν ιδιαίτερες ευχαριστίες στα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής τα οποία εργάζονται καθημερινά προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από περιπτώσεις ακατάλληλων ή αλλοιωμένων τροφίμων», τόνισε.

Συμπεράσματα – διαπιστώσεις ελέγχων

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τους ελέγχους της γενικής διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κατά τη χρονική περίοδο από 30 Μαρτίου μέχρι 16 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη της γενικής διεύθυνσης υλοποίησαν 1.420 ελέγχους σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Αττικής. Από αυτούς οι 1.082 αφορούσαν υγειονομικούς έλεγχος επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και οι 338 λοιπές επιχειρήσεις εκτός τροφίμων και ποτών. Από μία πρώτη στατιστική ανάλυση διαπιστώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά παραβάσεων αφορούν ελέγχους σε επιχειρήσεις διανομής – μεταφορών, όπου από τις 34 που ελέγχθηκαν συνολικά διαπιστώθηκαν παραβάσεις υγιεινής σε 29 περιπτώσεις. Ακολουθούν οι παρασκευαστές που πωλούν λιανική, όπου από τις 144 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 24 και στη συνέχεια το λιανικό εμπόριο, όπου σε 684 επιχειρήσεις προέκυψαν παράτυπες ενέργειες σε 29.

Στους 338 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε λοιπές επιχειρήσεις εκτός τροφίμων και ποτών,  τα «σκήπτρα» της παραβατικότητας κατέχουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα από τις 56 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 45.

Στη γενική διεύθυνση  Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής επιβλήθηκαν σε 13 περιπτώσεις πρόστιμα ύψους περίπου 20.000 ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά αφορούν σε 10 περιπτώσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ψαράδικα, μπαχαρικά, mini market, περίπτερα, ψιλικά κ.ά.), όπου το πρόστιμο ήταν ύψους 18.500 ευρώ. Σε 3 περιπτώσεις αφορούν λαϊκές αγορές με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ανέρχονται στα 700 ευρώ. Συνολικά η γενική διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε 695 ελέγχους. Τα σχετικά στοιχεία αφορούν ελέγχους  των διευθύνσεων Ανάπτυξης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και της διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών κατά την περίοδο 6 – 10 Απριλίου και 13 – 16 Απριλίου.

Η γενική διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κτηνιατρικής και Αλιείας κατά την περίοδο του Πάσχα υλοποίησε 749 ελέγχους σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, ιχθυοπωλεία, σφαγεία κ.ά. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν επτά παραβάσεις όπου κατασχέθηκαν 704,7 κιλά κρέατος, ενώ σε 66 καταστήματα έγιναν συστάσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet