Απάντηση περιφερειακής αρχής Αττικής στη Δύναμη Ζωής για νέο εξοπλισμό νοσοκομείων της Περιφέρειας
Print Friendly, PDF & Email
Κοινωνία

Απάντηση περιφερειακής αρχής Αττικής στη Δύναμη Ζωής για νέο εξοπλισμό νοσοκομείων της Περιφέρειας

Με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης Δύναμη Ζωής, με επικεφαλής την τ. περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, σχετικά με την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Αττικής, μετά την επίσκεψή της στο Θριάσιο Νοσοκομείο η περιφερειακή αρχή επισημαίνει τα ακόλουθα:

 • Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υλοποιεί με απόλυτη συνέπεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης του ιατρικού εξοπλισμού με νέα μηχανήματα, όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Ένα μέρος του προγράμματος αυτού σχεδιάστηκε από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας κι ένα άλλο, από τη σημερινή. Εμείς αντιλαμβανόμαστε το σχέδιο αυτό ως ενιαίο, που στόχο έχει την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας της Αττικής, προς όφελος των πολιτών.
 • Πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις στην παράδοση κι εγκατάσταση ενός τμήματος του εξοπλισμού που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση. Οι καθυστερήσεις όμως αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνον στον πρόχειρο κι επιπόλαιο τρόπο που σχεδιάστηκε το πρόγραμμα και την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ της προηγούμενης ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Παραγγέλθηκαν μηχανήματα κι εξοπλισμός, για να τοποθετηθούν σε δημόσια νοσοκομεία που δεν διέθεταν τους κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση και λειτουργία τους. Δεν είχε προβλέψει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαθέσει τους πόρους για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες και μετατροπές, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι χώροι, προκειμένου ο εξοπλισμός αυτός να λειτουργήσει. Είτε από άγνοια, είτε από ανικανότητα, προχώρησαν σε παραγγελίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κι όταν έφτασε η ώρα της παράδοσης, τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να δεχθούν τα μηχανήματα που παραγγέλθηκαν. Ουσιαστικά στον σχεδιασμό τους δεν υπήρχαν τεχνικά δελτία από τα νοσοκομεία που θα αποτύπωναν την διαθεσιμότητα των χωρών υποδοχής των μηχανημάτων, τον προϋπολογισμό δαπανών της διαμόρφωσης των χώρων, τη διαθεσιμότητα του προσωπικού και προφανώς τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.
 •  Σε άλλες περιπτώσεις, ήταν τόσο πρόχειρες οι διαγωνιστικές διαδικασίες, που προκάλεσαν την υποβολή πλήθους ενστάσεων κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της προμήθειας. Ενώ υπήρξε και  περίπτωση, που παραγγέλθηκε ιατρικός εξοπλισμός για τις ανάγκες νοσοκομείου νοσηλείας παιδιών, αλλά ο εξοπλισμός αυτός ήταν κατάλληλος μόνον για ενηλίκους. 
 • Υπενθυμίζουμε, γιατί προφανώς η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας έχει επιλέξει να ξεχνά, πως με παρέμβαση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ψηφίστηκε νόμος (ν.4674/20, άρθρο 9, παρ.7) που έδωσε τη δυνατότητα παράτασης της χρονικής ισχύος των συμβάσεων. Χωρίς τη συγκεκριμένη παρέμβαση οι συμβάσεις θα είχαν λήξει και τα χρήματα θα είχαν χαθεί.
 • Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής τα χρήματα που είχαν δεσμευθεί για το κόστος του εξοπλισμού από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, μεταφέρονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΠΕΠ Αττικής, απελευθερώνοντας πόρους της Περιφέρειας, για την υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών που απαιτούνται για την προστασία αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Δεν ήταν αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής, να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά αρμοδιότητα της διαχειριστικής αρχής της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Υγείας.
 • Όλες αυτές τις προχειρότητες και τα λάθη του παρελθόντος προσπαθεί να διορθώσει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στην καρδιά της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης , ενώ παράλληλα προχωρά και σε νέες ενέργειες, για να θωρακίσει ακόμη περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Αττικής.
 • Τα  ζητήματα δημόσιας υγείας είναι εθνική υπόθεση και  δεν χωρούν κομματικές ιδεοληψίες

Σχετικά με τις καθυστερήσεις εγκατάστασης μηχανημάτων στο Θριάσιο στις οποίες αναφέρεται η προηγούμενη περιφερειάρχης ενημερώνουμε για τα εξής:

 • Σε ό,τι αφορά τον πλήρη ψηφιακό ενδοσκοπικό πύργο και τον πλήρη πύργο λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η Περιφέρεια Αττικής έχει ζητήσει από τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 επικαιροποίηση των προδιαγραφών.
 • Σε ό,τι αφορά τα πέντε μηχανήματα τεχνητού νεφρού στη μονάδα παραγωγής οξυγόνου, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάδειξης μειοδότη.
 • Για τη Μονάδα παραγωγής οξυγόνου, υπογράφεται άμεσα η σύμβαση με τον ανάδοχο.

Επιπλέον, επισημαίνουμε πως μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή και εγκατάσταση 53 από το σύνολο των 57 μηχανημάτων, της πρώτη προγραμματικής σύμβασης. Σχετικά με τα μηχανήματα που εκκρεμούν προς εγκατάσταση, επισημαίνουμε, σύμφωνα με την ενημέρωση των νοσοκομείων τα οποία έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης των χώρων υποδοχής των μηχανημάτων, τα εξής:

 • Μαγνητικός τομογράφος 3 TESLA για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση για την κατασκευή του χώρου τοποθέτησης του μηχανήματος και σύμφωνα με τον ανάδοχο, η εγκατάσταση θα έχει γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

 • Κύκλοτρο για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ»

Έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου, καθώς και η εγκατάσταση του μηχανήματος. Εκκρεμούν κάποιες περαιτέρω ρυθμίσεις και συνδέσεις, καθώς και η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού. Η λειτουργία του αναμένεται στα τέλη Απριλίου 2021.

 • Κύκλοτρο για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»

Εκκρεμεί η θωράκιση του χώρου από το νοσοκομείο.

 • Pet CT για το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»

Εντός της προσεχούς εβδομάδας θα δοθεί από το νοσοκομείο στον ανάδοχο η μελέτη δημοπράτηση.

Απ’ όλα τα παραπάνω είναι προφανές πως εμείς συνδράμουμε στη θωράκιση του συστήματος δημόσιας υγείας με πράξεις και όχι με λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet